Oude cinema en feestzaal CinéPalace wordt herbouwd voor werking Jeugdcultuurcentrum De Stroate

Zo zal het Jeugdcultuurcentrum De Stroate eruit zien. © GF
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De Palace, het nieuwe gebouw op de gronden van de oude CinéPalace, is de nieuwe eyecatcher in de Zwevegemsestraat. Achter de nieuwe gebouwen bevindt zich de oude cinema- en feestzaal, waar tijdens eerdere renovaties betonrot werd vastgesteld. Dit vereist nu ingrijpende verbouwingswerken. CinéPalace wordt herbouwd voor de werking van Jeugdcultuurcentrum De Stroate. Deze tweede fase kost 1.271.399 euro.

De oude zaal wordt herbouwd met moderne technieken, terwijl de nostalgische sfeer van de historische danszaal uit de jaren 20 van vorige eeuw behouden blijft. Na de heropbouw zal Jeugdcultuurcentrum De Stroate hier zijn definitieve thuis vinden. De Stroom, vrijetijdsdienst voor mensen met een (vermoeden van) beperking, zal zijn intrek nemen in de vrijgekomen voorgebouwen. De oorspronkelijke danszaal die in een nieuw kleedje zal steken, is klaar om opnieuw decennia gebruikt te worden voor dans, muziek, theater en alle kunsten en activiteiten die Jeugdcultuurcentrum De Stroate en zusterorganisaties aanbieden. “We kregen inspraak. De eyecatcher van het nieuwe ontwerp is de ovalen vorm van het balkon. Binnen het nieuwe ontwerp komen heel wat elementen die terugkomen zoals bijvoorbeeld oude projectoren”, zegt Siebrand Craeynest van De Stroate. “Behalve de ovalen vorm worden de kolommen die rond de zaal staan en voor gezelligheid en intimiteit zorgen, opnieuw geïntegreerd.”

De nieuwe ruimtes worden opgebouwd met moderne technieken en eenvoudige maar robuuste, duurzame en onderhoudsvriendelijke materialen. “Er wordt geïnvesteerd in extra geluidsisolatie en akoestische deuren. Zo kan de werking van De Stroate ongestoord hun activiteiten organiseren zonder dat de andere organisaties in het gebouw of de buren daar iets van merken.” Bij het uitwerken van het ontwerp werd ook vzw INTER en de stedelijke adviesraad voor personen met een handicap geconsulteerd.

De Stroate, eerste hiphopcentrum van Vlaanderen

Omdat streetart, een van de hoofdactiviteiten van De Stroate is, zijn de zij- en achtergevels van het nieuwe gebouw voorzien als canvas voor graffitikunstenaars. Naast de bouw van de nieuwe dans- en feestzaal staat ook de afwerking van het eerder gebouwde instuiflokaal, het danslokaal en de muziekstudio op de planning. Totale investering voor deze tweede fase binnen het bouwproject is 1.271.399 euro. “Een sterk staaltje van hoe ons Kortrijks jeugdbeleid werkt: een idee en passie van een groep jongeren is met ondersteuning van jeugdcentrum Tranzit en door samenwerking en experiment uitgegroeid tot het eerste hiphopcentrum van Vlaanderen”, zegt Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren.

Op vandaag mag De Stroate zich een volwaardig jeugdcultuur- & hiphopcentrum noemen. Afgelopen jaren haalden ze al drie keer het Belgisch kampioenschap rap en twee keer het Belgisch kampioenschap breakdance binnen. Het merendeel van de winnaars van het West- en Oost-Vlaams kampioenschap poetryslam, een moderne vorm van poëzievoordracht, alsook de helft van alle winnaars van De Bestn Vant Westn, de befaamde West-Vlaamse rap battles, komen uit De Stroate. Ook heel wat bekende artiesten hebben een link met of hun oorsprong in De Stroate. Denk aan Brihang, Ntrek, Low G, Skumic of Rijmtekkie Spansman. “Na de heropbouw beginnen we met de aanleg de Palace-hof die de verbinding maakt tussen de Zwevegemsestraat en de Slachthuisstraat. Met dit totaalproject geven we de Zwevegemsestraat een nieuw elan en schrijven we een mooi nieuw hoofdstuk aan 100 jaar geschiedenis van Dancing Palace tot Hip Hop Palace”, besluit Wout Maddens, schepen van stadsvernieuwing.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier