Op voormalige Sint-Vincentiussite komen 29 woonunits met publiektoegankelijke collectieve tuin

Het ontwerp van het team van GML Estate integreert zich harmonieus in de historische omgeving en draagt bij aan de volledige transformatie van het historische centrum © GML Estate
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Stad Kortrijk heeft GML Estate geselecteerd als ontwikkelaar voor het nieuw woonproject op de voormalige Sint-Vincentiussite. Er komen 29 woonunits verdeeld over drie gebouwen. Rekening houdende met het Kortrijkse woonplan is er aandacht voor gezinsvriendelijk wonen met hamsterhuren en minstens 20 procent sociale woningen. De eerste bewoners worden tegen de zomer van 2027 verwacht.

De stad kocht de Sint-Vincentiussite in 2017 toen het rusthuis leeg kwam te staan en het woonzorgcentrum haar intrek nam op de Houtmarkt. De sloop startte in maart vorig jaar. In juni 2023 lanceerde de stad een verkoopdossier voor het nieuwe woonproject met aandacht voor een beperkt bebouwde oppervlakte en architecturaal passend in de historische omgeving.

“Met dit project bieden we een antwoord op twee uitdagingen op de woonmarkt: betaalbaar en gezinsvriendelijk wonen in de stad. Het sterke ontwerp van GML Estate telt onder meer vijf duplexwoningen voor gezinnen met kinderen en zes sociale huurwoningen. Hiermee zetten we de visie uit het Kortrijkse woonplan om in de praktijk”, aldus Wout Maddens, schepen van Stadsvernieuwing, Bouwen en Wonen.

Projectverantwoordelijke Elyne Buysse, Trui Tydgat van Leidsman, Maxime Dumarey van GML Estate, schepen Wout Maddens, Arne Deruyter van aAD en Jan Mannaerts van 360 architecten
Projectverantwoordelijke Elyne Buysse, Trui Tydgat van Leidsman, Maxime Dumarey van GML Estate, schepen Wout Maddens, Arne Deruyter van aAD en Jan Mannaerts van 360 architecten © MD

Opwaardering historisch centrum

De aankoop van de Sint-Vincentiussite had als doel de oude gebouwen te slopen en het terrein te gebruiken voor de opwaardering van het historisch centrum. Met een forse uitbreiding van het Begijnhofpark (tot 30 procent met in totaliteit 1,1 hectare groen), meer ruimte en mooiere zichten rond de Onze-Lieve-Vrouwekerk en een beperkte woonontwikkeling.

De weermuur van de Frans dwangburcht wordt van restaurant ViEr tot de artillerietoren blootgelegd en opgebouwd
De weermuur van de Frans dwangburcht wordt van restaurant ViEr tot de artillerietoren blootgelegd en opgebouwd © MD

“We bouwen opnieuw een belangrijke schakel in de heraanleg van het historisch centrum van onze stad. Waar er vroeger een afstand was van vijf meter, krijgt de kerk meer ademruimte met op z’n minst twintig meter. Het ontwerp van projectontwikkelaar GML Estate, in samenwerking met 360Architecten en Atelier Arne Deruyter voor de landschapsarchitectuur en Leidsman als procescoördinator, past naadloos in de nieuwe historische omgeving, rekening houdend met de kracht van onze monumenten”, besluit Maddens.

Gezinsvriendelijk en sociaal wonen

De drie gebouwen van de 29 woonunits worden geënt op een collectieve tuin die met subtiele elementen de overgang maakt naar de publieke doorgang onder de Groeningestraat 34 en naar het Begijnhofpark. Daarnaast wordt er ondergrondse parkeergelegenheid voorzien. Op de begane grond komt er een kwalitatieve fietsstalling met toegang via het Bersaques Poortje.

Vijf woonunits worden uitgevoerd als geschakelde duplexwoningen met tuintje, ideaal voor jonge gezinnen. Uniek is dat deze vijf duplexwoningen ook aangeboden worden via de formule ‘hamsterhuren’. Dit innovatieve concept maakt het voor huurders mogelijk om via een huur-koopformule op termijn eigenaar te worden van hun woning. Dit sluit aan bij de ambitie om wonen betaalbaar te maken en nieuwe woonvormen te stimuleren.

De collectieve tuin omvat onder meer een buitenkeuken en spelelementen
De collectieve tuin omvat onder meer een buitenkeuken en spelelementen © GML Estate

Daarnaast is er in dit woonproject een aandeel van 20 procent sociale woningen. Zes woonunits worden bestemd voor sociale huurwoningen, beheerd door de eengemaakte woonmaatschappij SW+. Zo maakt Stad Kortrijk ondanks de verkoop van deze site ook sociaal wonen op een triple A-locatie mogelijk.

“Onze ambitie is om een duurzame en kwalitatieve woonomgeving te creëren, waar bewoners in harmonie met de natuur kunnen leven, dankzij de integratie van het park en de collectieve binnentuin. We kiezen voor een collectief samenlevingsgevoel waarbij de verschillende woonvormen zijn vermengd over de gebouwen. Een project van iedereen, midden in de stad Kortrijk”, zegt Maxime Dumarey, gedelegeerd bestuurder van GML Estate.

GML Estate koopt de site aan voor 2,5 miljoen euro. Tegen eind dit jaar wordt de vergunningsaanvraag ingediend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier