Een groep buurtbewoners van de Oostendse Oosteroever eist via de rechtbank dat Groep Versluys het oorspronkelijk karakter herstelt van twee hectare grond nabij Ford Napoleon. Vooral de werfhekken, die het perceel al vijf jaar omringen, zitten hen hoog. Maar de projectontwikkelaar is niet onder de indruk. “Deze procedure is compleet lichtzinnig en erop gericht om elke toekomstige ontwikkeling van de site te boycotten”, zegt advocaat Pieter-Jan Defoort, die met een tegenklacht terugslaat.
Even terug naar 11 december 2018. Het Oostendse stadsontwikkelingsbedrijf AGSO koopt van het Vlaamse Gewest twee hectare grond op de Oosteroever nabij het Vuurtorendok. Nog diezelfde dag wordt de site voor 21 miljoen euro doorverkocht aan de bouwgroep Versluys die plannen koestert om er op termijn twaalf woontorens, kantoren, winkels en horecazaken neer te poten. Een project in de lijn van het reeds bestaande stadsdeel op de Oosteroever.
Van zodra de koop rond was plaatste de bouwgroep werfhekkens met reclameborden rond het terrein. Het gaf bovendien toestemming om er tijdelijk overtollig steengruis van de wegenwerken in de Victorialaan te deponeren. De helft daarvan werd afgevoerd maar met de andere helft werd het terrein genivelleerd en dertig centimeter opgehoogd. Omdat dit gebeurde zonder vergunning beval het parket om de site in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.
Versluys verwijderde de steenslag en vroeg voor de hekken een vergunning aan. De stad leverde die af, maar een groep buurtbewoners tekende beroep aan en bekwam bij de provincie de vernietiging ervan. Dit na advies van de Vlaamse Commissie Onroerend Erfgoed. Maar opnieuw bleven de hekken staan waarop de buurtbewoners naar de rechtbank stapten om de verwijdering van de hekken te bekomen. “Mijn cliënten vinden dat de stad onvoldoende actie onderneemt”, zegt advocaat Stijn Verbist. “Daarom doen ze het nu zelf.”
Illegaal
Volgens Verbist ontplooit Versluys op het bewuste perceel illegale activiteiten. “Door een Koninklijk Besluit van 1976 is die zone beschermd als cultuurhistorisch landschap. De natuur moet daar zijn gang kunnen gaan. Versluys wist dit zeer goed toen het de gronden kocht. Mijn cliënten streven dan ook enkel vrijwaring van dit landschap na. Want die hekken en reclame blijven daar zonder vergunning gewoon staan.”
De advocaat van Versluys noemt de demarche van de buurtbewoners lichtzinnig. “De stad heeft mijn cliënt een stakingsbevel opgelegd en overgemaakt aan de Vlaamse inspectiediensten die er vervolgens alles aan gedaan hebben om de nivellering van het terrein ongedaan te maken”, zegt meester Pieter-Jan Defoort. “Dat de overheid niet zou optreden klopt dus niet. Het klopt wel dat de vergunning voor de hekken werd vernietigd. Maar we hadden die aanvankelijk wél en intussen werd een nieuwe aangevraagd voor een ander type afsluiting. Elke Belg heeft ten slotte het recht om zijn grond af te bakenen.”
Toekomst
Volgens Defoort is de hele procedure erop gericht tegen de toekomstplannen van Versluys. “Dit is een schot voor de boeg”, stelt hij. “Een stap om elke toekomstige ontwikkeling van die zone te dwarsbomen.” Defoort maakt zich sterk dat de rechtbank de eisen van de buurtbewoners onontvankelijk zal verklaren. “We hebben dan ook al een tegenvordering ingesteld wegens tergend en roekeloos geding. Het handhavingstraject is immers volop aan de gang en tóch trekt men naar de rechtbank.”
De uitspraak volgt op 6 oktober. (AFr)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier