Nieuwbouw sportcentrum Ter Linde in Geluwe officieel geopend

Schepen van Sport Geert Bossuyt in de nieuwe turnzaal. © KD
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Op de Tuinwijk in Geluwe vond de officiële opening van de vervangingsnieuwbouw van sportcentrum Ter Linde plaats. Alles wat te maken heeft met zaalsporten wordt er gecentraliseerd. Met 4,1 miljoen euro is het een van de grootste investeringen van deze legislatuur. “Zowat 1.300 sporters vinden hier onderdak”, zegt schepen van Sport Geert Bossuyt (Vooruit). “Het is alvast een hele vooruitgang.”

De nieuwe sportinfrastructuur bestaat uit een turnzaal van 1.350 vierkante meter, een parketzaal van 200 vierkante meter, vier kleedkamers, een vergaderlokaal, een onthaalruimte, een buitenruimte van 150 vierkante meter en op de eerste verdieping een gevechtsportzaal van 300 vierkante meter.

Het kwam tot een fusie tussen de turnclubs Krachtig en Lenig Wervik en Turnclub Geluwe. Met een petitie met 1.200 handtekeningen met de vraag voor een gemeenschappelijke turnhal voerde men in september 2016 actie net voor aanvang van de gemeenteraad. “Ik herinner me dat nog levendig toen de turnclub vroeg om een ruimte te creëren waar men op een deftige manier hun sport kon beoefenen”, zegt de bevoegde schepen. “Een meer dan terechte

“Maar niet alleen turnen verdiende aandacht. We hadden ook oor voor andere sporten. Samen met de sportraad werd een vergadering belegd met alle sportclubs, waar we hun verlangens vroegen. Na een aantal vergaderingen hebben we onze visie op sport kenbaar gemaakt: we wilden sporten zoveel mogelijk samenbrengen in één infrastructuur en in één geheel. Dit leidde tot een aantal samenwerkingen en fusies waar wij zeer tevreden over zijn.”

Subsidiedossier

“We wilden gaan voor een turnzaal van minimum 1.200 vierkante meter. Er was ook behoefte aan een deftige zaal voor gevechtssporten zoals onder meer karate en judo, en dansen zit ook in de lift. Daarnaast verdween de schietstand enkele jaren door de bouw van een nieuwe kleuterschool De Graankorrel.”

“Een van de drijvende krachten voor de opmaak van dit dossier was voorzitter Hannes Decorte, die ook het subsidiedossier voor zijn rekening nam. In samenwerking met de sportdienst haalde hij via Sport Vlaanderen een subsidie van maar liefst 600.000 euro binnen.”

“Er staat in de turnzaal voor een kleine 700.000 euro materiaal en daarvan is 220.000 euro nieuw. Er hangt ledverlichting en er is ook verluchting en ventilatie. Voor het kleuterturnen is er een ruimte met spiegels waar de basisoefeningen worden aangeleerd. Er is ook een heel grote berging.”

Inkijk

De cafetaria bevindt zich op de eerste verdieping en zal worden uitgebaat door turnclub We Gym Togheter en judoclub Akogare. Alle clubs kregen voor de uitbating de mogelijkheid om in te stappen. De cafetaria is open op woensdag, vrijdag, zaterdag- en zondagvoormiddag. Een pluspunt is alvast vanuit de cafetaria de inkijk naar de turnzaal en de bestaande sporthal die nieuwe verlichting krijgt.

De Casinoschutters hebben een nieuwe schietstand van 10 en 25 meter en een eigen bar. Tim D’Almagne is de nieuwe voorzitter. “Door de afbraak verloor de club veel leden maar hebben ze goede hoop dat een deel zal terugkeren”, zegt schepen Bossuyt.

“We gaan dit sportjaar uitkomen op 650 à 680 leden”, zegt voorzitter Hannes Decorte van de turnclub. “In januari komen er kleuters bij. Vroeger was het turnen in de sporthal. Nu kan alles blijven staan en moeten we niet langer sleuren met materiaal. Wat vroeger niet bevorderlijk was voor de slijtage en veel tijd in beslag nam. We betaalden tien procent van de aankoop van het nieuw turnmateriaal.”

Zes maanden

Hannes stak heel veel tijd in de opmaak van het subsidiedossier. “Samen met Renzo Demeulenaere, deskundige Sport”, benadrukt hij. “Reken maar op zes maanden in doorlooptijd. In de ranking voor de verdeling van de subsidies haalden we 80 procent en kwamen uit op de vierde plaats. Het dossier moest online worden ingediend met alle bewijsmateriaal.”

Er komt heel binnenkort nog een lift. Op de officiële opening waren ook de gepensioneerde zaalwachters en de buurtbewoners uitgenodigd. Alvast een mooi gebaar want tijdens de bouwwerken was er begrijpelijk overlast door het vrachtverkeer. Bovendien is rekening gehouden met de privacy van de omwonenden. “Zo is er op de eerste verdieping geen inkijk naar de omliggende tuinen mogelijk”, legt de bevoegde schepen uit. “Eerst werd gedacht aan een terras vooraan maar we kozen uiteindelijk voor een terras achteraan en op het gelijkvloers is er ook een patio. We hebben goed geluisterd naar de buurtbewoners en hun opmerkingen meegenomen.

Ter Linde werd destijds deels gebruikt voor cultuur maar daarin kwam verandering na de opening van GC Gilwe in de Wervikstraat. Voor het ontwerp zorgde het Architectenbureau BCQ uit Menen. Hoofdaannemer was de firma Francovera uit de Hoogweg in Wervik.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier