Minister Hilde Crevits kent steun toe voor nieuwbouw Mariënstede

De oude kamers in het kasteel voldoen niet meer aan de kwaliteitseisen. Mariënstede wil die vervangen door tien nieuwe kamers met eigen badkamers. © JS
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) kent een jaarlijkse investeringssteun van bijna 27.000 euro toe voor een nieuwbouw voor tien bewoners en voor de uitbreiding van de dagbestedingsruimtes voor Mariënstede, de voorziening voor personen met een beperking in hartje Dadizele.

Er staat opnieuw heel wat op til bij Mariënstede, de voorziening voor mensen met een beperking. Nadat er de voorbije jaren al verschillende projecten gerealiseerd werden, zoals de bioscoop, zijn er opnieuw bouwplannen. De oude kamers in het kasteel voldoen momenteel niet meer aan de kwaliteitseisen. Mariënstede wil die vervangen door tien nieuwe kamers met eigen badkamers. Achteraan het kasteel komt er een gebouw met twee bouwlagen. Nadat dat gerealiseerd is, kunnen de bestaande kamers vernieuwd worden. Daarnaast is er ook een verbouwing en uitbreiding nodig van de dagbestedingsruimtes in het kasteel. Zo zijn er plannen om de refter om te vormen tot een multifunctionele ruimte. De kostprijs van de aanpassingen wordt geraamd op bijna 3 miljoen euro.

Bezoek

Mariënstede krijgt voor de realisatie van het project financiële steun van Vlaanderen. Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) bracht onlangs nog samen met Hans Kluge van de Wereldgezondheidsorganisatie een bezoek aan Mariënstede. Zij kregen een rondleiding op het uitgebreide domein en maakten kennis met de verschillende projecten die de voorbije jaren al werden gerealiseerd. “De kamers waar de mensen met een beperking verblijven, zijn aan vernieuwing toe. Mariënstede is een begrip als het gaat over de ondersteuning en begeleiding van volwassenen met een beperking. Tijdens ons bezoek ontdekten we hoe zij belangrijke voortrekkers zijn om wonen, leven en helpen in de eigen buurt op de kaart te zetten”, aldus Crevits. Het is de bedoeling om eind 2024 met de bouw te starten zodat de bewoners in 2026 in hun nieuwe kamers kunnen intrekken. (Bert Feys)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier