Kerckstede breidt verder uit

Bewoner Roger Alliance, algemeen directeur Peter Daschoot en bewoner Noëlla Verdonck. © JCR
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

Kerckstede investeert 5 miljoen in de bouw van 24 woningen waarin evenveel bewoners ondergebracht zullen worden. Het complex moet in oktober 2024 gebruiksklaar zijn. Op maandag 4 september vond de eerstesteenlegging plaats.

“We vieren dit jaar onze 45ste verjaardag”, vertelt algemeen directeur Peter Daschot. “Al die jaren werken we met en voor mensen met een mentale beperking en daar zullen we ons in de toekomst voor blijven engageren. Bestuur, directie en medewerkers zijn al geruime tijd op zoek naar hoe dat toekomstig engagement best vorm wordt gegeven”.

“Wie nu bij ons aanklopt, heeft andere verwachtingen en eisen rond zijn woon- en leefomgeving dan pakweg twintig jaar geleden”, pikt voorzitter van de raad van bestuur Josiane Lowie in. “En belangrijker nog: vandaag zien we steeds meer bijzonder kwetsbare mensen die nood hebben aan een veilige omgeving. De nieuwbouw zal dan ook specifiek gericht zijn op die doelgroep, die nood heeft aan een meer beschermde omgeving waar bijvoorbeeld prikkelarm gewerkt kan worden.”

Lang proces

“Het is een lang proces geweest van denken en herdenken, schrappen en toevoegen, vervangen en weer aarzelen, om uiteindelijk tot een goedgekeurd bouwplan te komen. Het is vooral een moeizaam proces van cijferen en rekenen geweest om het financieel aan te kunnen. Gelukkig mogen we bouwen op een groot perceel dat we opnieuw van de kloostergemeenschap van de Zuster van de Heilige Vincentius a Paulo ter beschikking kregen.” Het gebouw zal vier vleugels tellen. “Daarmee kunnen we de mensen die hier komen wonen figuurlijk omarmen. Per vleugel zijn er zes kamers met individueel sanitair, gecentreerd rond een gemeenschappelijke keuken- en leefruimte.”

Hoofdgebouw

Het wordt overigens niet de enige werf voor Kerckstede. “Ook het hoofdgebouw zullen we in de toekomst aanpakken”, zegt Josiane Lowie. “Nu is het een rij huizen met de keuken en living beneden en de kamers boven, met gedeeld sanitair. Maar dat beantwoordt niet meer aan de woonplek waar onze gasten van dromen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier