Op de Kappaertsite zal de gemeente een campus realiseren waar de Kunstacademie, de Klim Op en de vakantiewerking binnen enkele jaren een onderkomen zullen vinden. Na ruim beraad werd het ontwerp van het ontwerpteam ‘BDR – Carton123 Architecten’ gekozen.
Voor de procedure deed de gemeente mee aan de open oproep van Vlaams Bouwmeester. 48 ontwerpteams schreven zich hiervoor in. Drie teams werden op basis van referenties geselecteerd en mochten een ontwerp voorleggen. Uiteindelijk werd gekozen voor BDR – Carton123 Architecten.
Dit is een internationale samenwerking van BDR uit Turijn, Carton123 uit Brussel en Joost Emmerik, een landschapsarchitect uit Rotterdam. Zij deden beroep op de KU Leuven voor de expertise rond buitengewoon onderwijs en autisme (ASS-werking) en ook voor de mobiliteit riepen ze externe expertise in. Voor de stabiliteit gingen ze ten rade bij het Zwevegemse bureau Sileghem en partners.
Het basisontwerp zal, na overleg met de verschillende partners op de site, bijgeschaafd worden tot een definitief ontwerp.
Verkeersvrij
Het voorstel dat op tafel ligt, kiest voor een campus met verschillende paviljoentjes. “De kamerstructuur die zo ontstaat, zorgt voor aantrekkelijke open ruimtes. Op de campus komen twee hoofdassen die enkel tijdelijk verkeer toelaten om te laden en te lossen. Zo ontstaat een veilige circulatieroute.”, vertelt schepen Isabelle Degezelle (CD&V).
Volgens haar laten de plannen ook een goede spreiding toe van activiteiten voor buitengewoon onderwijs, kunstonderwijs, de vakantiewerking en kinderopvang. “Afhankelijk van het gebruik, kunnen gebouwen al dan niet afgesloten worden. De drie gebouwen bevinden zich rond een centrale ruimte die als ontvangstplein kan fungeren.”
Bij de planten- en bomenkeuze van de buitenaanleg zijn de creatie, ondersteuning en versterking van de biodiversiteit een belangrijk aandachtspunt. Zo wordt op de platte daken een groen dak voorzien, een ideale voedselbron voor bijen, hommels en vlinders.
Energieneutraal
Als norm voor de nieuwbouw werd ‘bijna energieneutraal’ vooropgesteld. “Om dit te behalen wordt een sterke focus gelegd op doorgedreven isolatie, luchtdichtheid, comfortabel en energiezuinig ventilatiesysteem, optimaal gebruikmaken van glas voor zonnewinsten en het gebruik van hernieuwbare energieën zoals warmtepompen en zonnepanelen”, aldus Isabelle Degezelle. “De interessante uitbreidingsmogelijkheden zorgen voor een langetermijnvisie.”
De bouw werd geraamd op bijna 9,5 miljoen euro, deels gesubsidieerd door de overheid. Volgens de aanvankelijke plannen zou alles tegen september 2024 klaar moeten zijn, maar of dit zal lukken, is nog lang niet zeker.
(GV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier