Erfgoedvereniging Dement uit Oostende voert de strijd op tegen de bouwplannen op de site van het Thermae Palace, dat dringend aan renovatie toe is. Vooral de private financiering ligt zwaar op de maag. Hun aanvraag om de omgeving te beschermen viel in dovemansoren.
Al jaren is er sprake van de renovatie van het Thermae Palace Hotel en de bijhorende Koninklijke Gaanderijen, alleen blijft het dossier maar aanslepen. Eind 2023 kwam de Stad Oostende met een robuust reddingsplan: er zou 134 miljoen euro nodig zijn en die kosten zouden deels betaald worden met de bouw van appartementen op de parking van het hotel door privépartner Restotel. Alleen zorgde dat voor flink wat gemor bij de Oostendenaren.
Ook bij een groep mensen die naar eigen zeggen bezorgd zijn om het erfgoed in Oostende, schoot het in het verkeerde keelgat. Zij bundelden hun krachten in de vzw Dement, een erfgoedvereniging die sensibiliseringsacties wil organiseren om de beleidsmakers aan te sporen een andere oplossing te zoeken.
“Er wordt opeens extra geld gevraagd. We kunnen zonder concreet dossier geen blanco cheque geven” – minister voor Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA)
Om de bouw van de appartementen tegen te gaan, dienden ze een aanvraag in om de hele site te beschermen als cultuurhistorisch landschap. Alleen heeft de open ruimte met parking en afgebroken zwembad volgens het Agentschap Onroerend Erfgoed onvoldoende erfgoedwaarde. Ondanks een beroep van Dement treedt Vlaams minister voor Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) het Agentschap nu bij. Ook over de vraag voor extra geld vanuit Vlaanderen, is de minister kort. “Er wordt opeens extra geld gevraagd. We kunnen zonder concreet dossier geen blanco cheque geven.”
Petitie met duizenden handtekeningen
Dement laat het daar niet bij en gaat verder met een petitie die al 6.000 handtekeningen telt. Woordvoerder Guy Servaes trekt niet alleen het bedrag voor de restauratie in twijfel, maar ook de juridische grond voor de verhuis van Mu.ZEE naar het pand, om zo meer Vlaams geld vrij te krijgen. “De overeenkomst is op maat geschreven van Restotel. De stad moet de huidige huurder in gebreke stellen en het businessplan met de concrete restauratiekosten openbaar maken.”
Schepen Björn Anseeuw (N-VA) ontkent dat er solo slim wordt gespeeld ten opzichte van MuZEE. “Dat de publieke ruimte zomaar wordt weggegeven, is een kwakkel. Er is de verplichting om de Gaanderijen en het hotel volledig te restaureren en nadien ook te onderhouden. Op die manier geven we de publieke ruimte net terug aan de Oostendenaars.” (EFO/BVB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier