Christophe Vandenbussche werkt mee aan ‘Ingelmunster Benoveert’: “Positief dat men ook aan de middenklasse dacht”
In 2017 begon de gemeente met het pilootproject Benoveert of beter renoveren met als dubbel doel: de CO2-uitstoot bij private woningen verminderen en de kwaliteit van huizen in de gemeente opwaarderen. In onze gemeente werden er acht woningen energiezuinig gerenoveerd, waaronder de woning van Christophe Vandenbussche uit de Beelshoek.
Christophe Vandenbussche (44) is gescheiden en woont met zijn zoon – die tijdens de week op internaat zit in Kortrijk – in een eigen woning in de Beelshoek. Zo’n vijftien jaar geleden huurde Christophe eerst deze woning, waarna hij enkele jaren later het huis aankocht. In de daaropvolgende jaren werd hij helaas geconfronteerd met een scheiding, waardoor hij als vrachtwagenchauffeur niet veel geld meer opzij kon leggen om zijn woning verder te renoveren.
“Via luchtfoto’s had de gemeente gezien dat mijn woning nog niet goed was geïsoleerd. Ik kreeg de kans om in dat project te stappen en zag dat meteen zitten. Mijn aandeel was immers maar tien procent van de totale kostprijs, de rest was voor de andere partijen. Het duurde wel drie jaar vooraleer alles klaar was, maar dat komt vooral door corona”, vertelt Christophe. “Ik liet mijn dak isoleren, kreeg een nieuwe voor- en achterdeur, er kwam gasverwarming.”
Pelletkachel
“Warmtepompen werken nog niet altijd in oudere woningen, zodat deze woningen nog worden uitgerust met gasverwarming”, pikt schepen Katrien Vandecasteele in. Christophe knikt en vertelt verder: “Ik ben heel blij dat ik aan Benoveert meewerkte. Ik vind het tof dat verschillende partijen eindelijk eens iets deden voor de middenklasse, voor mensen die hard werken en proberen hun eigen woning te behouden. Negatief is nu misschien dat de gasprijs plots is gestegen, maar ik gebruik nu vooral mijn pelletkachel”
“Iedereen zoekt de goedkoopste manier uit om te leven en te overleven, vooral wanneer je met één wedde moet rondkomen. De totale kostprijs van de renovatiewerken in mijn woning bedraagt 30.000 euro, waarvan ik dus maar 3.000 euro voor mijn rekening moest nemen. Ik kon ook al zonnepanelen leggen, een thuisbatterij installeren. Door Benoveert en de financiële steun heb ik nu mooiere vooruitzichten, dan dat ik alles zelf moest betalen. Om 30.000 euro over te hebben, duurt dat als werkmens wel lang hé.”
Voor dit eenmalig project mocht Ingelmunster tien eigenaars van woningen selecteren. Tijdens de voorbije maanden haakten er twee eigenaars af wegens privéomstandigheden. “Je moet ook stressbestendig zijn, want renoveren is niet in één, twee, drie gedaan”, vertelt Katrien Vandecasteele. “Maar met dit project hielpen we mensen met beperkte financiële middelen om hun woning energiezuinig te renoveren. Wonen is een basisbehoefte, vind ik toch. Het is een verbetering van ons woningpatrimonium in de gemeente.”
Christophe is niet van plan om zijn woning te verkopen. “We wonen in de Goede Buurtstraat. Zowel mijn zoon als ik wonen hier heel graag. Ik weet dat ik een mooi cadeau kreeg en sommigen zeiden dat ook tegen mij dat mijn woning werd gerenoveerd met belastingsgeld. Maar je zou toch een grote ezel moeten zijn om zo’n kans te laten liggen. Op dat moment zat ik in een moeilijke financiële situatie en kon ik dat onmogelijk zelf bekostigen.”
Benovatiecoach
De eigenaars kregen tijdens het renovatietraject intensieve begeleiding van een benovatiecoach van Fluvius. Daarnaast konden ze ook rekenen op subsidies. Het gemeentebestuur kreeg hiervoor financiële ondersteuning van de provincie West-Vlaanderen. Ook netbeheerder Fluvius voorzag financiële tegemoetkomingen. “Dit project was een geslaagde samenwerking tussen heel wat verschillende partners. Het gemeentebestuur zorgde voor de voorfinanciering van de investeringen, administratieve ondersteuning, aanspreken en motiveren van de potentiële doelgroep en het opvolgen van specifieke problemen bij de betrokken gezinnen”, zegt schepen Vandecasteele.
“De Woondienst Regio Izegem legde de eerste contacten met onder andere de netbeheerder voor de opstart van het project, coördineerde de werking van de stuurgroep en de screening van de woningen. Het Energiehuis WVI zorgde voor de toekenning van de energieleningen aan de eigenaars. De stuurgroep met alle verschillende partners volgde het project op van begin tot einde. Alle renovatiewerken zijn intussen uitgevoerd, maar sommige Vlaamse renovatiepremies laten nog op zich wachten. Daarom is een definitieve administratieve afhandeling van het project nog niet mogelijk en is het nodig om de samenwerkingsovereenkomst met de provincie West-Vlaanderen, die het project financieel steunt, te verlengen.”
(PD)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier