De textielfabriek Francar in Deerlijk krijgt na jaren leegstand eindelijk een nieuwe toekomst. Projectontwikkelaar ION uit Waregem is gestart met de bouw van ‘Francar ’, een nieuwe woonbuurt met 31 appartementen en 17 gezinswoningen.
Op de site van de voormalige weverij Sitam (in de volksmond bekend als Francar) op de hoek van de Waregemstraat en de Sint-Rochusweg, pal in het centrum van Deerlijk, gonst het na jaren van desolate stilte opnieuw van de bedrijvigheid. De oude fabrieksgebouwen werden gesloopt en burgemeester Claude Croes legde, in aanwezigheid van een vertegenwoordiging van het schepencollege, projectontwikkelaar ION en bow architecten, officieel de eerste steen van het nieuwe woonproject Francar. Met deze nieuwe woonbuurt wil ION inspelen op de nood aan betaalbare en moderne woningen in Deerlijk.
Jonge gezinnen
“Jonge gezinnen met een woondroom trekken steeds vaker naar de gemeenten rond de Vlaamse centrumsteden, want daar kan je nog ruim en betaalbaar wonen”, verduidelijkt ceo van ION Davy Demuynck. “Francar omvat 48 woonunits, vlak in het centrum van Deerlijk. Alle voorzieningen zoals winkels, scholen, horeca en sportfaciliteiten bevinden zich op wandel- en fietsafstand. De site is bijzonder goed ontsloten, zowel met het openbaar vervoer als met de auto. Centrumsteden zoals Kortrijk en Waregem zijn vlot bereikbaar.”
Concreet realiseert ION op de 5.560 vierkante meter grote site 31 appartementen met 1 of 2 slaapkamers en 17 gezinswoningen rond een groene binnentuin van zowat 3.000 vierkante meter. De vloeroppervlakte van de appartementen varieert van 55 tot 105 vierkante meter. De gezinswoningen tellen drie slaapkamers en zijn 120 tot 160 vierkante meter groot. Alle appartementen beschikken over een terras en de woningen hebben een privétuin. Het project omvat ook een ondergrondse parking met plaats voor 56 auto’s. Alle woonunits hebben ook een ondergrondse berging. Fietsen kan je zowel boven- als ondergronds stallen.
Rode beuk
“De plannen voor Francar komen van de tekentafel van bow architecten, een architectenbureau uit Roeselare dat gespecialiseerd is in de herbestemming van sites met een rijk verleden”, gaat project developer bij ION Michaël Vandaele verder.
“De ontwerpers namen de monumentale rode beuk op het terrein als vertrekpunt voor de opmaak van het masterplan, dat maximaal inzet op het behoud van de open ruimte. Ze baseerden zich op de industriële pakhuisstijl met zaagtanddaken zoals je die vroeger wel vaker zag in Zuid-West-Vlaanderen. Het hele complex wordt ook opgetrokken in de typische industriële baksteenarchitectuur van weleer.”
Francar’ wordt geen eiland in het dorp, maar zal zich integendeel openstellen voor alle inwoners van Deerlijk. Het binnengebied wordt publiek toegankelijk zodat iedereen kan genieten van de groene oase centraal op de site. Er komt een fiets- en wandelpad dat dwars door de nieuwe woonbuurt loopt. Een jaar voor de oplevering van de eerste units is al de helft van het totale project verkocht. Als alles naar wens verloopt moeten met de jaarwisseling 2022-2023 de eerste bewoners hier hun intrek nemen.
(RD)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier