In het Westerkwartier zijn de sloopwerken van woonproject Windkracht van start gegaan. De oudste sociale woonwijk van Oostende zal de komende jaren een grondige metamorfose ondergaan. De gebouwen maken plaats voor meer sociale gezinswoningen en extra groenzones. “De wijk behoudt haar unieke tuinwijkkarakter, maar wordt in een modern jasje gestoken”, klonk het alvast enthousiast bij voorzitter Kurt Claeys.
Woonsprong, de nieuwe woonactor voor sociale huisvestingsmaatschappijen De Gelukkige Haard, De Oostendse Haard en WoonWel, zet de grote uitdagingen van de voormalige sociale huisvestingsmaatschappijen in de regio verder door tegelijkertijd te investeren in zowel renovatie, vervangingsbouw én extra nieuwe sociale woningen.
De woonmaatschappij slaagde erin om de bewoners binnen de wijk te herhuisvesten en ging dan ook begin februari 2024 van start met de grote sloopwerken van het Westerkwartier. Sinds de zomer van vorig jaar heeft Woonsprong in de kustregio reeds 119 woonentiteiten opgeleverd, en zijn er nog talrijke projecten in opbouw of op de planning op korte termijn. “Op deze manier heeft Woonsprong de ambitie haar cultureel erfgoed klaar te stomen voor de toekomst, met respect voor de natuur en het klimaat en met respect voor het verleden”, zegt algemeen directeur Sara Casteur.
Oudste wijk
Het Westerkwartier is meer dan alleen een verzameling van huizen, het is een plaats met geschiedenis, ook van onze huurders en hun families. In 1923 verrees hier de eerste woning, na 1945 groeide de wijk elk decennium en ze wordt nu als een van de topwijken in Vlaanderen op erfgoedvlak beschouwd.
Door de ouderdom van de wijk was het noodzakelijk dat er een masterplan opgemaakt werd. “Eerst en vooral voldeed de kwaliteit van de woningen niet meer. Ten tweede stelden we vast dat de densiteit van sociale woningen meer kon zijn in Oostende”, zegt Kurt Claeys, de voorzitter van Woonsprong. “De laatste jaren zijn hier tal van projecten gerealiseerd, variërend van nieuwbouw tot grondige renovatie. De wijk behoudt haar unieke tuinwijkkarakter, maar wordt in een modern jasje gestoken.”
Centraal in het woonproject komt een groene zone met bosheuvels, bomen en zelfs wat grachten en beekjes. De groenzone zal voor iedereen toegankelijk zijn.
Stroomversnelling
Het Masterplan Westerkwartier omvat negen projecten, waarvan er zes reeds gerealiseerd zijn en er wordt gestart met de sloop van twaalf woningen en zestien appartementen. Nu Woonsprong van start kan gaan met een van de grootste projecten binnen de wijk, komt de realisatie van het masterplan Westerkwartier in een stroomversnelling. “Woonproject Windkracht is een project van lange adem. Eerst moet je mensen een nieuwe woonplaats geven, daarna moet je ook goedkeuring krijgen voor de effectieve bouw”, zegt Kurt Claeys. “Dit soort grootschalige bouwprocessen realiseer je niet op één dag. Al lijkt het soms niet zo, we bouwen eigenlijk snel, maar de vraag naar een sociale woning is gewoon enorm groot.”
Project Windkracht krijgt zestien woningen en 35 appartementen in de Verenigingstraat, Spaarzaamheidstraat, Golvenstraat en Gelijkheidstraat. Het woonproject de Getijden beslaat 68 appartementen en woningen in de Overvloedstraat, Werkzaamheidstraat, Gelijkheidstraat en Schelpenstraat. “Oorspronkelijk bevatte de wijk Westerkwartier 430 eenheden. Na de volledige realisatie van het Masterplan Westerkwartier zullen er 67 sociale woningen extra gerealiseerd zijn”, concludeert voorzitter Kurt Claeys.
Toekomst
In de sloopfase blijft het parkeerverbod langs de site en het voetpad gelden. Mocht dit veranderen, zullen de omwonenden op tijd ingelicht worden. Na de sloop zal de site ingezaaid en klaargemaakt worden voor de bouw van de nieuwe woningen. Normaal gezien zullen deze binnen twee jaar afgerond worden en kunnen nieuwe bewoners hun intrek nemen.
Meer informatie vind je hier. Heb je vragen voor de aannemer? Neem contact op via windkracht@woonsprong.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier