Albert Heijn moet werken nieuwe supermarkt in Ruiselede staken: “Klacht van buurtbewoners over afmetingen en hoogte van het gebouw”

Het stalen gebinte van de nieuwe supermarkt staat er al. Maar alle werken liggen stil. Een stakingsbevel moet klachten over bouwovertredingen onderzoeken. © Collage GGM
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Er zijn onverwacht problemen opgedoken bij de bouw van de nieuwe Albert Heijn supermarkt in de Aalterstraat in Ruiselede. Er zijn namelijk enkele klachten ingediend, omdat er sprake zou zijn van bepaalde bouwovertredingen. Naar aanleiding daarvan is er door een stafmedewerker van DVV Midwest een bevel tot onmiddellijke staking ingediend. Het stakingsbevel is een voorlopige maatregel, om de zaak te onderzoeken.

We kregen als redactie een getekend document in handen, op datum van 13 juni, waarbij de Gentse projectontwikkelaar The City Is Smart (TCIS) het bevel krijgt tot onmiddellijke staking der werken krachtens artikel 6.4.4. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. In dat document staat letterlijk dat “het bouwen van een supermarkt en de bouw van een afdak en akoestische wand niet conform zijn aan de omgevingsvergunningen.” Dit document gaat uit van een stafmedewerker van de Westlandse Intercommunale – team Midwest – een intergemeentelijke organisatie waartoe ook Ruiselede en Wingene behoren. Die stafmedewerker is een milieudeskundige en verantwoordelijk voor het handhavingsbeleid rond vergunningen. Ze heeft autonoom de autoriteit om een stakingsbevel uit te vaardigen als er vermoedens zijn dat de bouwplannen niet correct worden uitgevoerd. “Dit kan maar twee kanten uitgaan”, aldus de ambtenaar. “Ofwel wordt de bouw aangepast volgens de plannen, ofwel is er een regularisatie-vergunning nodig.”

Te breed gebouwd

Dat de geplande bouw van Albert Heijn zo’n twee jaar aansleepte, had voordien al te maken met het bekomen van de nodige vergunningen. Zo was er ad ultimo nog een extra vergunning nodig om de los- en laadkade volledig te overdekken. Dit op vraag van de buren, die vreesden voor mogelijke lawaaihinder. Volgens perswoordvoerder Ann Maes van Albert Heijn is er ondertussen druk overleg tussen alle betrokken partijen, waaronder ook de buren. “Omwille van het waterpeil zijn er bouwtechnische aanpassingen doorgevoerd. Maar daar komen we wel uit”, aldus Maes. “De los- en laadkade is te breed ingepland en dat zullen we aanpassen. De besprekingen verlopen constructief, zodat we hopen de werken snel te kunnen hervatten.”

Snel?

Maar of alle betrokken partijen hier snel uitkomen, is nog maar de vraag. Het stakingsbevel maakt namelijk deel uit van een gerechtelijk onderzoek. De klachten worden dus wél ernstig genomen. In dat bevelschrift staat eveneens vermeld dat ‘stedenbouwkundige overtredingen bestraft worden met een gevangenisstraf van acht dagen tot vijf jaar en met een geldboete tot € 400.000’. De kans is groot dat voor de bouw van Albert Heijn toch een regularisatie-vergunning nodig is, waarover ook het Ruiseleedse schepencollege zich zal moeten buigen. Een en ander wijst erop, dat er de voorbije maanden toch wat schortte aan de interne communicatie rond het hele bouwproject. Burgemeester Greet De Roo bevestigt ondertussen, dat alle betrokken partijen wél hun uiterste best doen om tot een gezamenlijke oplossing te komen.

Opvallend stil

Het is ondertussen opvallend stil geworden op de bouwwerf van Albert Heijn. Het werk ligt stil en er zijn geen arbeiders of machines meer aan de slag. Volgens het stakingsbevel moet het proces-verbaal van de vaststelling (van mogelijke stedenbouwkundige overtredingen nvdr) binnen de acht dagen betekend worden aan Albert Heijn, TCIS, de architect, de aannemer en de Procureur des Konings. Albert Heijn is de grootste Nederlandse supermarktketen, die al 79 vestigingen in ons land heeft gebouwd. De franchise-nemer voor Ruiselede wordt de groep Peeters-Govers met Blauw Bloed, die al 15 Albert Heijn-vestigingen voor hun rekening nemen. Ruiselede wordt hun eerste West-Vlaamse uitbating.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier