Al 30 kopers voor Nieuw Overleie, slechts 3 aankopen door -30’ers ondanks unieke premie van € 5.000

Directeur der werken Geert Kinget, projectleider Alexander Arnou, schepen Wout Maddens, Philippe Janssens en CEO van Van Laere Laurent Eeraerts © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Sinds begin dit jaar meldden zich zo’n 700 geïnteresseerde kopers voor Nieuw Overleie, de nieuwe Kortrijkse stadswijk die weldra zal verrijzen op de oude Eandis site. Van de vijftig betaalbare appartementen die de voorbije maanden op de markt zijn gekomen – op een totaal van 102 – waren de eerste dertig in een mum van tijd verkocht. Woensdag 19 juni werd de eerste spadesteek gegeven.

Sinds het bouwproject met betaalbare appartementen vanaf 229.500 euro van stadswijk Nieuw Overleie eind vorig jaar werd aangekondigd, kwam er een stormloop van geïnteresseerde kopers op gang. “Kortrijk trekt mensen uit heel West-Vlaanderen aan, en de nog relatief betaalbare vastgoedprijzen spelen daar zeker een rol in”, zegt Wout Maddens, Schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwingsprojecten.

Nieuw Overleie wordt één van de meest duurzame stadsontwikkelingen in Kortrijk met geothermie, zonnepanelen en warmtepompen
Nieuw Overleie wordt één van de meest duurzame stadsontwikkelingen in Kortrijk met geothermie, zonnepanelen en warmtepompen

Meer dan de helft van de appartementen (fase 1) is intussen verkocht. 70 procent van de mensen die er gekocht heeft, zal er ook effectief zelf gaan wonen. “Tussen de huidige kopers zitten heel wat mensen die tot nu toe altijd een appartement of woning moesten huren”, zegt Philippe Janssens van Immpact. “In tijden dat de woondroom voor velen almaar verder af lijkt, groeit Nieuw Overleie uit tot een schoolvoorbeeld van hoe je een nieuwe stadswijk kan realiseren die nog betaalbaar is.”

Hoge eisen van banken

Voor jongeren onder de 30 jaar werd een unieke stimulus voorzien door bij aankoop een premie van 5.000 euro te schenken. Daardoor slaagden een aantal jonge mensen erin om effectief tot een aankoop over te gaan, maar dat was helaas niet voor alle jonge kandidaat-kopers het geval. Eén van de redenen die daarvoor wordt aangehaald, is de (te) hoge eigen inbreng die banken verwachten vooraleer ze een krediet afsluiten.

“We hebben uiteraard niet alle parameters zelf in de hand, waardoor sommigen toch nog uit de boot vallen. Daarom bekijken we nu andere opties om jonge mensen een duwtje in de rug te geven. Zo denken we eraan om hen uitstel van betaling te geven, tot de werken effectief afgerond zijn en het appartement bewoond kan worden. Als jonge mensen pas moeten betalen wanneer ze hun nieuwe woning ook effectief kunnen intrekken, dan kan dit voor sommigen helpen”, aldus Philippe Janssens.

Naar verwachting zullen de werken helemaal afgerond zijn in de tweede helft van 2026. De verkoop van fase 2, de laatste 50 appartementen, start allicht in oktober van dit jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier