Aankoop heerloos perceel brengt Velodroompark in Ieper stap dichterbij

Schepen Philip Bolle bij het perceel grond waar straks het park moet komen. (foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

In de kuip van de vroegere velodroom in Ieper komt een nieuwe verkaveling en een nieuw park. Om het park te kunnen ontwikkelen, moet de stad wel een hele procedure doorworstelen om een perceel te verwerven dat al veertig jaar geen eigenaar heeft.

Stad Ieper wil voor 120.000 euro een perceel grond ter hoogte van de Velodroomstraat, een zijstraat van de Haiglaan, kopen om er het Velodroompark in te richten. Het gaat om een zogenaamd heerloos perceel dat geen bekende eigenaar heeft. “Dit perceel heeft al een heel traject afgelegd”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Philip Bolle (Vooruit).

Rechtbank

“Het is precies veertig jaar geleden dat de eigenares is overleden en haar nalatenschap onbeheerd heeft nagelaten. Blijkbaar heeft niemand de moeite genomen om daar iets mee te doen. Het is pas wanneer wij als stad vragende partij waren om dit te kunnen aankopen dat de hele procedure in gang is geschoten. We zijn er al mee bezig sinds 2019 en eindelijk zijn we er nu toe gekomen om een bod te doen dat hopelijk door de rechtbank zal worden aanvaard.”

De stad koopt het perceel van iets minder dan een halve hectare niet zomaar. “Uiteraard kadert dit in een breder gegeven waarbij het RUP een belangrijke rol speelt”, vervolgt Bolle. “Een deel van de site, de eerste zes meter achter de huizen van Ons Onderdak, is al eigendom van de stad. In het RUP staat dat dit een onderdeel zou vormen van het Velodroompark. Met de hopelijke verwerving van het heerloos perceel kunnen wij overgaan tot ontwikkeling ervan.”

Elf woningen

Aansluitend op het heerloos perceel is er een braakliggend terrein dat eigendom is van een projectontwikkelaar. “Tot twee keer toe was er een omgevingsvergunningsaanvraag om er parkvilla’s met 17 woonentiteiten te bouwen, maar twee keer weigerde de provincie de vergunning”, legt Bolle uit. “Men heeft daar dus het onderspit gedolven en het stuk grond werd doorverkocht.

Een beeld van de toenmalige Velodroom in Ieper. (foto Westhoek verbeeldt, privécollectie)
Een beeld van de toenmalige Velodroom in Ieper. (foto Westhoek verbeeldt, privécollectie)

Vandaag is er een nieuwe omgevingsvergunning binnen die gaat richting elf grondgebonden woningen. Dat is volledig conform het RUP, dus ik vermoed dat dit zal worden goedgekeurd. Als de omgevingsvergunning erdoor komt, moet de ontwikkelaar een stuk groenzone als buffer afstaan aan de stad. Dat stuk, dat onder meer de natuurlijke poel omvat, zouden we dan eventueel kunnen integreren in het nieuw aan te leggen park.”

Plaine d’Amour

De naam Velodroompark verwijst naar de velodroom die men in oktober 1908 bouwde in Ieper. De wielerpiste was pas in januari 1909 officieel ingereden als nog geen drie maanden later, tijdens de Ronde van België, een brand de tribune en piste ernstige schade toebracht. Twee jaar later was de piste al opgedoekt. De bijnaam was Piste de la plaine d’Amour, een verwijzing naar het plein waarbij de baan zich dicht bevond: Plaine d’Amour of Minneplein. Het was een houten baan van 333,33 meter lang, waar niet enkel wielerwedstrijden, maar ook paardenrennen en andere manifestaties werden georganiseerd, onder andere door de toenmalige militaire rijschool die in Ieper gevestigd was.

De velodroom werd na de brand heropgebouwd en ingehuldigd. Tijdens WO I werd hij volledig vernield. Na de oorlog werd hij niet meer heropgebouwd. “Dat waren hier vroeger allemaal volkstuintjes”, zegt schepen Bolle, die in de omgeving opgroeide. “Ik heb hier zelf nog een volkstuintje gehad. Heel mijn familie woonde hier, al stonden er toen nog veel minder woningen dan nu.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier