Bekende Lichterveldse bakkerij Hoornaert te koop: “Tijd voor iets anders”
Fijnbakkerij Hoornaert in de Marktstraat in Lichtervelde staat te koop. Zaakvoerder Wouter Hoornaert wil zich focussen op zijn bedrijf Decobisc. “Die twee zaken blijven combineren, is echt onmenselijk. Dit is een keuze voor ons gezin, Wouters gezondheid en een andere toekomst”, zegt bakkersvrouw Petra Casier. Opmerkelijk detail: de bakkerij viert net dit jaar zijn 75ste verjaardag.
Op Margrietezondag 1945 opende Michel Hoornaert in de Marktstraat zijn zaak Patisserie Michel. Zijn zoon Johan nam de zaak later over en 18 jaar geleden kwam de bakkerij in handen van de derde generatie toen Wouter de deegrol overnam.
Hij doopte de zaak om tot Fijnbakkerij Hoornaert, maar exact 75 jaar na de opening komt de bakkerij op de vastgoedmarkt terecht. Wouter Hoornaert (43) en Petra Casier (39) hebben beslist de zaak over te laten. Al gaat die nog niet meteen dicht. “We blijven sowieso open tot er een overnemer is. Ook al duurt dat nog pakweg anderhalf jaar.”
Gat in de markt
Dat Wouter en Petra beslist hebben om hun bakkerij te verkopen, heeft meerdere redenen. Vooral het succes van Wouters tweede bedrijf Decobisc, dat hij samen met zijn bakkersgast Arne Fortry uit de grond stampte, lag aan de basis van de beslissing. De firma levert halffabricaten – zoals cakes, muffins en progrès – aan andere ondernemingen. Producten die grotendeels afgewerkt zijn en waar mensen uit de horeca of andere bakkers mee aan de slag kunnen.
Een gat in de markt in tijden van personeelstekort, zo blijkt. “Decobisc is de voorbije jaren echt uitgegroeid tot een heel mooie zaak”, zegt Petra. “Bovendien werken ze enkel op bestelling, waardoor er geen overschot of verlies is. En ze kunnen alles met z’n tweetjes, er zijn dus geen personeelskosten. Alleen maar voordelen dus.”
“De dag dat we sluiten, gaan er zeker traantjes vloeien”
Toch is er ook een keerzijde aan de medaille: twee bedrijven runnen vergt veel van een mens. “We besloten een tijdje terug al om een tweede sluitingsdag in te voeren voor onze bakkerij, maar ondertussen draait Wouter opnieuw werkdagen van 15 tot 16 uur om alles te bolwerken”, zucht Petra. “Dat is alleen nog werken en slapen. De balans werk/familie is niet meer in evenwicht. Bovendien weegt dat vele werken op zijn gezondheid. De bakkers sterven uit en dat heeft zijn redenen: het is loodzwaar. Op een bepaald moment besef je dat je moet kiezen. Zeker toen Wouter zijn mama twee jaar geleden stierf in de kerstperiode en hij geen tijd kreeg om te rouwen, wisten we dat we een keuze moesten maken. En wij hebben ervoor gekozen om de bakkerij achter te laten en verder te doen met de nieuwe zaak.”
Roer omgooien
De bakkersvrouw benadrukt dat dit een positief verhaal is. “We geloven echt in dit project. Dit is een keuze voor de gezondheid, voor ons gezin en om echt nog eens te knallen met een nieuwe zaak. Een andere toekomst, in plaats van hetzelfde te blijven doen tot ons pensioen. We willen bewijzen dat wie op jonge leeftijd een zaak overneemt, ook kan beslissen om onderweg het roer om te gooien. Je zit nergens aan vast. Al moeten we uiteraard zelf ook nog wennen aan het idee dat we de bakkerij verlaten. De dag dat we sluiten, zullen er ongetwijfeld traantjes vloeien. We zien Lichtervelde doodgraag, want we hebben hier prachtige tijden beleefd. Veel vrienden gemaakt ook, die we in de toekomst hopelijk vaker zullen kunnen zien. En ik? Misschien doe ik wel iets met mijn diploma als opvoedster, of begin ik ook een eigen zaak. Dat ondernemersbloed zit er ondertussen echt wel in.”
De bakkerij en de bijhorende woning staan te koop bij Immo Steengoed. Het woongedeelte staat trouwens al eventjes leeg, want Wouter en Petra verhuisden in mei al met hun zonen Thymen (15) en Elyan (13) naar een woning in Sint-Henricus (Torhout).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier