Zuivelcoöperatie Milcobel wil 130 banen schrappen: ook jobverlies in West-Vlaamse vestigingen

Er verdwijnen vooral jobs in Kallo, "meer dan de helft", maar ook in Milcobel-vestigingen in Brugge, Langemark en Moorslede. © KURT DESPLENTER BELGA

De zuivelcoöperatie Milcobel wil haar organisatie hervormen en daarbij 130 van de 1.500 banen in België schrappen. Dat meldt het bedrijf. Er start overleg over de herstructurering met de vakbonden. In onze provincie zijn er vestigingen in Brugge, Langemark en Moorslede.

De ingreep is nodig na verliescijfers in 2023, luidt het. “Een zeer turbulente globale zuivelmarkt, zowel aan vraag- als aan aanbodzijde, noopt tot meer flexibiliteit.” Het bedrijf zegt dat het zijn gestegen kosten voor energie, grondstoffen, diensten en lonen niet meteen kon doorrekenen.

Milcobel wil de organisatie efficiënter maken en is van plan om de melkpoederactiviteiten in het Oost-Vlaamse Kallo gedeeltelijk terug te schroeven vanaf september. Het bedrijf zegt open te staan voor een eventuele herbestemming van poederinstallaties die vrijkomen, bijvoorbeeld voor plantaardige alternatieven of voor productie voor derden.

Vooral jobverlies in Kallo

Milcobel wil de beschikbare melk omzetten in producten die het meest renderen, zoals kaas, room en boter, zegt Communication Manager Kathleen De Smedt. Daardoor blijft minder over voor poedermelk.

Er verdwijnen vooral jobs in Kallo, “meer dan de helft”, maar ook in Milcobel-vestigingen in Brugge, Langemark en Moorslede.

Het bedrijf neemt ook andere maatregelen. Zo zullen er geen managementbonussen worden uitbetaald, worden nieuwe vacatures beperkt en zal het bedrijf het aantal externe consultants terugschroeven.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier