Wijndomein Entre-Deux-Monts blaast 20 kaarsjes uit: “De klimaatsverandering iets is waar we serieus rekening mee moeten houden”
Het begon met een enkele druivenranken op een akker van grootvader Jean, maar ondertussen groeide Entre-Deux-Monts met zijn 25 hectare uit tot het grootste wijndomein van de Westhoek. Dit jaar blaast het wijndomein twintig kaarsjes uit en we mogen gerust spreken van een succesverhaal. Vanzelfsprekend was het echter allemaal niet voor wijnbouwer Martin Bacquaert. Het was en is niet enkel hard werken, ook het weer kan een spelbreker zijn. “Heel trots, maar we blijven met onze voeten op de grond.”
Rij je met de wagen de Rodeberg in Westouter op dan is het altijd een beetje vakantie. De molen, de kabelbaan en vooral de wijnvelden. Niet voor niets wordt Heuvelland met het Italiaanse Toscane vergeleken. De druivenranken, zowel links als rechts van de Rodebergstraat, behoren tot Entre-deux-Monts, het wijndomein van Martin Bacquaert, dat dit jaar zijn twintigste verjaardag viert. “Ik ben, samen met mijn team uiteraard, best trots op wat we in al die jaren hebben gerealiseerd”, zegt de wijnbouwer. “Onze producten worden geapprecieerd, ook in het buitenland. Maar we blijven met de voeten op de grond. Ieder wijnjaar is anders en soms verloopt het niet gemakkelijk. Het weer is altijd verschillend. Heuvelland kent wel een goed terroir, met hellingen, een droge schrale bodem en met een klimaat onder invloed van de Noordzee.”
Bescheiden begonnen
Martin, geïnteresseerd in de natuur en in wetenschappen, koos als jongeman voor een studie als bio-ingenieur en volgde daarna nog een masteropleiding wijnbouw en oenologie in Frankrijk. Daar deed hij ervaring op in verschillende Franse en Italiaanse wijnhuizen. Entre-Deux-Monts was niet het eerste wijndomein in Heuvelland, die eer gaat naar het wat verder gelegen Monteberg. “In 2004 begonnen we met een bescheiden aanplanting van de eerste 1.000 wijnstokken, op de grond van mijn grootvader Jean. Het was mijn vader Yves die mij de aanzet gaf om er hier in Heuvelland met wijn te beginnen. Mijn vader was toen ook al actief in de sector, als wijn- en drankhandelaar. Hij inspireerde mij om zelf wijn te maken”, zegt Martin. “Een jaar later hadden we in totaal al 3 hectare.”
“Bij ons wijn verbouwen, is niet vanzelfsprekend”, vertelt Martin. “Er heerst hier een koel klimaat, wat ideaal is voor mousserende wijnen. Voor stille wijn, en dan vooral rode wijnen, is het moeilijker. En we kunnen niet ontkennen dat de klimaatsverandering iets is waar we serieus rekening mee moeten houden. We krijgen meer en meer periodes van droogte en hitte of plotse ferme regenval. Hogere temperaturen kunnen dan weer een positief effect hebben op onze stille wijnen.”
In 2009 plantte de wijnbouwer zijn eerste Pinot Noir aan en telde het wijndomein al 5 hectare. Entre-Deux-Monts bouwde in 2008 de nieuwe productieruimte op de site in Westouter. In 2016 werd dan in Vlamertinge, waar de vader van Martin zijn drankenhandel had, nog een extra productieruimte uit de grond gestampt. Vorig jaar kocht Martin de voormalige discotheek de Wielewaal op de Rodeberg aan. Het plan is om ook die ruimte te gebruiken om wijn te verbouwen.
Bezoek van gewezen wielerkampioen
In november 2018 kwam gewezen wielrenner Francesco Moser even langs op het wijndomein. Moser was toen in de streek voor Gent-Wevelgem. De Italiaan was onder de indruk van de professionaliteit van Martin Bacquaert. Hij proefde toen de Bacquaert Brut 2015 en Pinot 2017, twee wijnen die eerder al een prijs behaalden. Bij Moser viel de wijn duidelijk in de smaak. De Italiaan weet trouwens waarover hij sprak. Na zijn wielerloopbaan nam hij in Trentino de wijngaard van zijn vader over. De familie Moser is al generaties lang actief in de wijnbouw. Bij zijn bezoek praatte Franceso niet veel over het wielrennen, maar des te meer over wijn. “Ik ben onder de indruk hoe professioneel hier wordt gewerkt”, zei de gewezen wielrenner toen.
“Ieder wijnjaar is anders en soms verloopt het niet gemakkelijk”
Dat professionalisme leverde zeker zijn vruchten af. In de loop der jaren rijfden verschillende wijnen van Entre-deux-Monts heel wat prijzen binnen. De Wiscoutre, Blanc de Blancs, bijvoorbeeld, kreeg zowel in 2013, ’16, ’17 en ’22 een gouden medaille op de wedstrijd ‘Beste Belgische Wijn’, naast tal van andere prijzen en vermeldingen. Ook andere wijnen van het domein, gooiden hoge ogen in verschillende wedstrijden en concours. Wijnbouwer Martin blijft echter zichzelf en gaat niet naast zijn schoenen lopen. Bezoekers aan het domein krijgen van Martin of een van zijn medewerkers altijd een aangename ontvangst. Of je nu een grote bestelling wijn komt kopen, of slechts één of twee flessen, Martin Bacquaert deelt met iedereen zijn liefde voor de wijn en voor de natuur.
Blijven vernieuwen
Tijdens de coronacrisis zat de wijnboer niet stil. Zo werkte hij in de lockdown een nieuw logo uit. Dat toont duidelijk waar Entre-Deux-Monts is gesitueerd: je ziet de Rode- en Zwarteberg. “En het gouden driehoekje stelt de trots voor en staat letterlijk ingetogen tussen de twee bergen”, vertelt Martin. Daarnaast werden nieuwe etiketten uitgewerkt en een nieuwe website gebouwd. In 2023 stelde het wijndomein de nieuwe belevingsruimte ‘Entre-Deux-Verres’ voor, een open ruimte met een prachtig uitzicht. “Er is een tafel te vinden waar 80 mensen kunnen plaatsnemen en bezoekers kunnen bij het grote logo een leuke selfie nemen als souvenir”, aldus Martin. Ook opende op het domein een winkel- en onthaalruimte. “Daarmee pakten we twee oude pijnpunten aan. Onze inkom was vroeger aan de parking en niet zichtbaar voor bezoekers. Nu situeerde die zich aan de voorzijde van het gebouw, omringd met aanplantingen en zelfs een paar wijnranken. De plaats biedt gemakkelijker toegang aan minder mobiele personen. In de winkel is er ruimte om te proeven en kunnen mensen uitleg krijgen over onze producten. De plek naast de winkel is dan beter geschikt om groepen te ontvangen. Vroeger liep dat wel eens door elkaar, waardoor het bij momenten een beetje chaotisch was.”
Iets waar Entre-Deux-Monts op inzet is toerisme. Zo werd vorig jaar de Entre-Deux-Monts-route voorgesteld. “Vroeger was dit gekend als de Walk & Talk-route, maar we toverden dit volledig om”, aldus Martin. “Het is een educatieve wijnroute in en rond de wijngaarden, volledig gratis en vrij toegankelijk.” Langs de wandeling zijn 8 panelen te vinden met telkens een fysiek belevingselement.
Feestjaar
Ondertussen zijn er dit feestjaar al enkele activiteiten voorbij, zoals gastronomische schoolbanket met Nick Bril en wijnbegeleiding door Entre-Deux-Monts in Ter Groene Poorte in Brugge.
Op 1 en 2 juni staat de Heuvelland Entre-Deux-Monts Wine Walk & Trail op het programma. Nieuw dit jaar is dat het evenement zich over twee dagen spreidt. Op zaterdag is er de Walk met wandelingen van 10 en 21 km en de zondag is voor de lopers voorbehouden, die kunnen kiezen tussen een afstand van 10, 21 en 42 km lopen. Het parcours gaat voor 70 procent over onverharde paden. De Wijnmarathon loopt langs tal van wijnhuizen en de start en finish vindt plaats op wijndomein Entre-Deux-Monts onder de bekende zetellift Cordoba.
Op 6 en 7 juli zijn er dan Open Wijngaardfeesten met een publiekelijk event rond het 20-jarig bestaan. In het najaar staat onder meer nog een wine & dine bij restaurant Merlijn in Beselare op het programma. Op 25 en 26 juni is er een pers- en partnervoorstelling van twintig jaar Entre-Deux-Monts.
Meer info via www.entre-deux-monts.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier