“We helpen iedereen aan betaalbare bril”: Oxfam Brugge werkt samen met Den Brillenman uniek initiatief uit

Oxfam Tweedehands Brugge biedt in samenwerking met Den Brillenman tweedehandsbrillen aan. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Oxfam Tweedehands Brugge biedt voortaan in samenwerking met Den Brillenman betaalbare tweedehandsbrillen aan. Oxfamklanten kunnen vanaf 60 euro een bril met aangepaste glazen uitkiezen. “Met mijn vzw Eyes for the World wil ik wereldwijd kansarme mensen aan een betaalbare bril helpen”, zegt ‘Brillenman’ Koen Van Pottelbergh.

Een goed jaar geleden verhuisde Oxfam Tweedehands Brugge van een minder goed gelegen en niet al te groot pand op het industrieterrein Waggelwater naar een ruim pand in de Smedenstraat. Het legde Oxfam, dat blijft ijveren voor een sociale economie, geen windeieren. Steeds meer mensen vinden de weg naar de tweedehandswinkel die aan een uitgebreid gamma producten een tweede leven geeft. “Nu zijn we een samenwerking aangegaan met Den Brillenman en met Ecoso, waardoor we betaalbare unifocale en multifocale brillen kunnen aanbieden”, zegt manager van Oxfam Brugge Sonia Marazuela.

“De Oxfamklanten kunnen er hun oude brillen doneren, maar ook een nieuw montuur uitkiezen”

Den Brillenman is een optiekwinkel in Mechelen die in 2019 startte als pop-upstore. Door het succes besloot oprichter Koen Van Pottelbergh om er een volwaardige brillenzaak van te maken. “Door een zwaar ongeluk is mijn visie op het leven veranderd en daarom zet ik mij met mijn vzw Eyes for the World in om kansarme mensen wereldwijd aan een betaalbare bril te helpen”, zegt Brillenman Koen. “Wereldwijd zijn er ongeveer 350.000 mensen geholpen met de FocusSpecs, een zelfcorrigerende bril.”

Afvalberg verkleinen

“Specifiek voor de samenwerking met Oxfam Brugge voorziet Den Brillenman een brillenatelier. Dit is een brillenkiosk met nagekeken brillenmonturen die in consignatie worden gegeven”, vult Sonia Marazuela van Oxfam aan. “De Oxfamklanten kunnen er hun oude brillen doneren, maar ook een nieuw montuur uitkiezen om door Den Brillenman en Ecoso een uni- of multifocale zichtbril van te laten maken. Dit aan de toegankelijke prijs van 60 euro (unifocaal) of 180 euro (multifocaal). Om onze afvalberg te verminderen, schenkt de dienst boeken, brocante en speelgoed van de Oxfam tweedehandsafdeling al enkele maanden haar overschot van brillen aan de joint venture Den Brillenman en Ecoso, die deze brillen zo een tweede leven geeft.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier