Vennootschap uit Gits wint Europese Innovation Award

De winnaars van de Innovation Awards ontvingen een kunstwerk © gf
Redactie KW

Op 13 oktober 2021 mocht de coöperatieve vennootschap Lichtwerk uit Gits een Innovation Award in ontvangst nemen. Lichtwerk heeft als doel om bij te dragen tot een 100% inclusieve arbeidsmarkt en samenleving. De award werd uitgereikt door EASPD (European Association of Service providers for Persons with Disabilities) en is een bekroning voor de ‘Go digital, stay human’-aanpak van Lichtwerk.

Lichtwerk is een spin‐off van Groep Gidts, maatwerkbedrijf Mariasteen en werkplekarchitect emino. Lichtwerk krijgt steun van haar Amerikaanse tech‐partner LightGuide, een wereldspeler op het vlak van Industrial Augmented Reality. De coöperatieve vennootschap zorgt voor de implementatie van slimme assistieve werk‐ en opleidingsposten in heel diverse bedrijven en sectoren, met speciale aandacht voor maatwerkbedrijven en de sociale economie. Zo wil Lichtwerk zorgen voor een 100% inclusieve arbeidsmarkt. Met resultaat want het gebruik van LightGuide zorgt niet alleen voor een hoger welbevinden van kwetsbare medewerkers, het verhoogt ook de productiekwaliteit en de efficiëntie op werkvloer.

Ter gelegenheid van haar 25e verjaardag reikte de Europese organisatie EASPD op 13 oktober voor het eerst 8 Innovation Awards uit. Met die awards wil EASPD innovatieve aanpakken en oplossingen voor kwetsbare doelgroepen bekronen. De selectie werd gemaakt uit meer dan 80 Europese inzendingen, in 8 verschillende categorieën. De uitreiking vond plaats in Brussel, op de internationale EASPD-conferentie “The Future Is Now”, in de aanwezigheid van Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding, en verschillende vertegenwoordigers van diverse Europese instellingen. De winnaars ontvingen een kunstwerk en worden opgenomen in de Europese publicatie “EASPD Innovation Awards 25 Innovative Practices for the Inclusion of Persons with Disabilities“.

Innovatie in tewerkstelling

Lichtwerk ontving de Innovation Award in de categorie “Supported Employment”. De slimme assistieve Augmented Reality werk- en opleidingsposten van Lichtwerk leiden tot een betere inzetbaarheid van medewerkers, een hogere productkwaliteit en meer flexibiliteit en schaalbaarheid. Niet-getrainde operatoren kunnen sneller nieuwe taken aanleren en bedrijven kunnen de kwaliteit 100% borgen, ook voor complexe opdrachten.

Werkinstructies worden stap voor stap op de werkpost geprojecteerd aan de hand van iconen, foto’s, filmpjes, geluiden en pick-to-light methodieken Alles gebeurt in interactie met de operator. Het systeem signaleert eventuele fouten, zodat de kwaliteit bij elke stap 100% geborgd is.

Naast Lichtwerk ontving ook het project NAHdine een Innovation Award. NAHdine is een pilootproject van Dominiek Savio en Familiehulp, dat West-Vlamingen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) wil ondersteunen. Bij NAHdine werken de ergotherapeut van Dominiek Savio en de medewerker van Familiehulp nauw samen. Ze proberen de problemen van de cliënten in hun omgeving aan te pakken. Op die manier krijgen ze opnieuw vat op hun leven. NAHdine ontving de Innovation Award in de categorie “Workforce Development & Human Resources”.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.