UNIZO verkoos de firma Barias uit Roeselare, gespecialiseerd in verpakkings- en stockage-oplossingen voor de voedingsindustrie, vandaag tot nationale “KMO van het Jaar”.
De West-Vlaamse kandidaat haalde het in de eindronde op vier andere sterke provinciale kandidaten: Bumaco, koeltechniek en airco uit Rotselaar (Vlaams-Brabant), Revive, duurzame woonprojecten, uit Gent (Oost-Vlaanderen), PFL, verhuur en verkoop van audiovisueel materiaal, uit Beerse (Antwerpen) en Licata Vini, wijnen, uit Diepenbeek (Limburg). Barias-zaakvoerder Chris Mullie (45) ontving de award die bij de titel hoort tijdens het UNIZO Topseminar in Brussels Expo.
Met de jaarlijkse verkiezing van de ‘KMO van het Jaar’ wil UNIZO de nodige aandacht en erkenning vragen voor de waarde en het belang van lokaal verankerde groei-kmo’s voor onze economie en welvaart. De verkiezing is tegelijk een gelegenheid om trots uit te pakken met de grote variatie aan straffe ‘self made’ bedrijven, in diverse sectoren en met uiteenlopende activiteiten, die onze economie rijk is. Veel lokale kmo’s, die meer dan eens ook op internationaal vlak uitblinken in innovatiekracht, blijven hier al te vaak onder de waterlijn. UNIZO wil die parels een forum geven.
Geboren uit de bloemkool
Officieel begon het verhaal van Barias in 2003. Maar in het hoofd van oprichter Chris Mullie bestond het bedrijf al veel langer, van in zijn kindertijd. “Als kleine jongen ging ik mee op de akkers bloemkolen oogsten voor de veiling. In de supermarkt zag ik die prachtige verse producten vervolgens in saaie verpakkingen zitten. Toen al dacht ik ‘Dat kan beter en daar wil ik voor zorgen’.” De toekomstige missie van Barias was toen al geboren. Tot op vandaag helpt Barias bedrijven met het verpakken en stockeren van hun gekoelde voedingsproducten zodat ze die snel, flexibel en efficiënt kunnen vermarkten.
Uit de as herrezen
De opstartjaren van Barias verliepen voorspoedig, het bedrijf groeide, de activiteiten namen toe en er volgden verschillende aanwervingen… Tot een brand het bedrijf in 2009 volledig in de as legde en Chris en zijn team van nul moesten herbeginnen. Chris Mullie: “Heel onze infrastructuur – we huurden toen een gebouw in Moorslede – was vernield. Het werk van jaren weg. We zaten toen letterlijk en figuurlijk in zak en as. Een mens zou zijn courage verliezen. Maar echt ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan. We konden op de site van de ouderlijke boerderij opnieuw beginnen. Wat we in vijf jaar hadden opgebouwd in sneltempo opnieuw verwezenlijken vroeg uiteraard een fikse investering. We kregen gelukkig zonder noemenswaardige problemen een bankfinanciering, als aanvulling op eigen middelen, net als veel begrip en steun van onze klanten. Hun positieve houding was minstens even cruciaal, om overeind te blijven en om alles praktisch rond te krijgen.”
Het bedrijf verhuisde naar een nieuwe locatie in Roeselare, pal in de streek die ook wel bekend staat als ‘Food Valley’. Het is tot op vandaag de uitvalsbasis van het intussen ongeveer honderd man sterke groeibedrijf.
Eerste KMO met Adviesraad
Ondanks zijn al straffe parcours zijn de ambities van Chris Mullie om nog meer en beter te presteren niet getemperd, ook niet sinds de coronacrisis die flink op het bedrijf inhakte, met de export die stokte en de luchtvaarsector, een erg belangrijke klantengroep, die stil viel. De self made man, die bij aanvang alles zelf deed, besefte heel gauw dat hij zich moest laten omringen door een sterk managementteam. En al in 2006 richtte hij als eerste kmo in Vlaanderen een KMO Adviesraad op, met de steun van UNIZO. Maar daar stopte het niet bij. Tot op vandaag zetten Chris Mullie en zijn team maximaal in op het verwerven van zoveel mogelijk kennis en expertise om de permanente innovatie-inspanningen die het bedrijf typeren te blijven voeden. Zo zijn er onder meer samenwerkingen met het IWT, met Flancers DC, met VLAIO en diverse kenniscentra.
“De komende jaren en decennia streven we ernaar gezond te blijven groeien met een stevige lokale verankering”, benadrukte Chris Mullie vandaag, nadat hij de ‘KMO van het Jaar’-award in ontvangst had genomen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier