Traiteurszaak Lamon gaat even dicht en ondergaat metamorfose

Het team achter de traiteur (Foto Bert Feys)
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Honderdvijftig jaar na de oprichting van Lamon Traiteur, de gekende traiteurszaak op de Grote Markt in Roeselare, heeft zaakvoerder Mathieu Vanneste (37) grote plannen. De zaak gaat vanaf 9 augustus zes weken dicht en ondergaat een heuse metamorfose. “Meer ruimte voor zowel de klanten als voor ons om lekkere dingen klaar te maken.”

Traiteurszaak Lamon is een begrip in Roeselare. De zaak werd honderdvijftig jaar geleden opgericht in de omgeving van het station, maar verhuisde al snel naar de Grote Markt. Vijf generaties Lamon boden er tal van lekkernijen aan, Mathieu Vanneste zorgt nu al bijna tien jaar voor een vervolg. “Ik ben de eerste niet-Lamon die de traiteurszaak runt, maar de naam blijft sowieso behouden.”

Mathieu heeft echter andere grote plannen. “Onder andere de koeling is er verouderd. De keuken is iets te klein en klanten staan vaak tot ver buiten. We zochten dus naar een manier om ook hen extra ruimte aan te bieden. We hebben even uitgekeken naar een nieuw pand, maar eigenlijk hoort Lamon gewoon op deze perfect gelegen locatie. Hier is zoveel passage en vlakbij de winkel vindt men vlot een parkeerplaats.”

Winkel wordt gespiegeld

Vanaf 9 augustus, wanneer de zaak voor zes weken sluit, voert een gespecialiseerde firma grote werken uit. “Alles gaat er uit in een periode waarin het altijd wel wat kalmer is. De voordeur van de zaak komt links in plaats van rechts. De winkel wordt straks gespiegeld.” Doordat een grote koel-en vriescel naar de eerste verdieping verhuist, kan er ook een grotere keuken worden gecreëerd. “De nieuwe zaak zal ruimer lijken. We kiezen ook voor leuke, frisse kleuren.”

Focaccia

Ondertussen heeft Mathieu al enkele nieuwe plannen voor wanneer de traiteurszaak terug de deuren opent. “We merken dat we meer en meer een lunchspot worden. Heel wat mensen die in de buurt werken komen hier ’s middags over de vloer om snel iets af te halen. Ook de culinaire broodjes zijn erg in trek. Ik heb recent een nieuw oventje gekocht en wil daar graag ook focaccia’s in maken. Die Italiaanse lekkernij is nu al erg populair in grootsteden, hopelijk straks ook in Roeselare.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier