Slagerij Filip uit Westvleteren kijkt uit naar overnemers: “Tijd om het wat rustiger aan te doen”

Filip Van Oost en Annemie Verdonck houden al 31 jaar hun beenhouwerij open. © RVL
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Filip Van Oost (59) en Annemie Verdonck (56) kijken er naar uit om hun zeer goedbeklante slagerij in Westvleterendorp tegen het einde van het jaar over te laten. Na 31 jaar willen ze het wat rustiger aan doen, en is het tijd voor wat jong bloed.

Filip Van Oost staat reeds vanaf zijn vijftiende ‘in het vlees’. “Ik groeide op als boerenzoon in De Klijte, en aan mijn 15 jaar ging ik werken als leercontract bij een beenhouwer in Moorslede. Na mijn legerdienst werkte ik als slager in supermarkten in Wervik, Ieper en Beselare”, vertelt Filip.

Annemie groeide op in Westouter als boerendochter. “Ik leerde Filip kennen bij KLJ Weredra, en we trouwden in 1986. Ik werkte toen bij Keurslager Ignace Lampaert in Poperinge. We kregen drie kinderen: Lieven (32), Ilse (29) en Steven (26). Maar die hebben gestudeerd, zijn getrouwd en staan ondertussen op eigen benen. Jammer genoeg had geen van de drie interesse voor onze zaak”, vertelt Annemie.

“Op 1 april 1993 namen we hier deze slagerij over van Herwig Deleu. De zaak heeft slechts vijf dagen leeggestaan. We ontwikkelden heel wat eigen gerechten, waarvoor we nog steeds bekend zijn in de streek: spaghettisaus, vol-au-vent, paté met Trappist van Westvleteren, hespenworst zonder look en vleessalade, om er maar een paar te noemen. In Westvleteren zijn we de enige beenhouwerij, en er is geen rechtstreekse busverbinding naar Poperinge. Ook tellen we zeer veel passanten onder ons cliënteel. Wij hebben nooit met personeel gewerkt”, aldus Filip.

Gebonden aan stiel

“Wij zijn steeds open de hele zaterdag en de zondagvoormiddag. Dat vinden de klanten zeer belangrijk. Op de overige dagen zijn we open van 8 tot 12.30 uur, en van 14 tot 18.30 uur. Dinsdag is onze sluitingsdag. Maar in de voormiddag is dat dan om te kuisen, en in de namiddag beginnen we weer vlees te verwerken. Tja, je bent echt gebonden aan de stiel. En dat is misschien een van de redenen waarom jongeren niet staan te drummen om de zaak over te nemen. Wij zijn lid van en sponsor van zowat alle verenigingen van het dorp, maar een druk sociaal leven hebben we buiten de beenhouwerij niet. Daar is geen tijd voor. ’s Avonds gaan we dikwijls wandelen om wat tot rust te komen”, aldus Annemie en Filip.

“Bepaalde bereidingen van ons zijn bekend in de streek”

“We willen de zaak nu overlaten, enigszins omwille van onze leeftijd, maar anderzijds omdat ik pijnlijke handen heb, door het vele versnijdwerk, altijd in de koude. Wel zouden wij twee graag nog enkele jaren in loondienst gaan werken, om zo uit te bollen.”

Uitbreiding mogelijk

“Wie overneemt, beschikt over de winkel, werkplaats, garage en woonhuis met vijf slaapkamers en aparte ingang naast de winkel. En er is mogelijkheid om uit te breiden. De nieuwe eigenaars zullen de zaak wel moeten uitbreiden tot een totaalpakket, met voedings- en kruidenierswaren. Daar is vraag naar, en van de dorpsslagerij alleen kan men niet voldoende leven. Kandidaten kunnen contact opnemen via mie.en.filip@telent.be of via 057 40 03 42”, besluit het slagersechtpaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier