Slagerij Ranson, waar later ook een kaaswinkel bijkwam, viert haar honderdste verjaardag. Dat laten de huidige uitbaters van de zaak die in oktober 1924 werd opgericht, Valerie Derdaele (41) en Kristof Ranson (47), niet onopgemerkt voorbijgaan. “In het weekend van 4 en 5 oktober krijgen alle klanten proevertjes en een drankje van wijnbar Bota hier vlakbij.”
Bij slagerij Ranson en kaaswinkel ’t Kaaskorstje hebben ze écht wel redenen voor een feestje. De zaak werd net honderd jaar geleden opgericht en is nog altijd in handen van de familie Ranson; intussen al de vierde generatie. “Ik zal je zelfs meer zeggen: het is op net dezelfde locatie hier aan de Gistelse Steenweg waar we vandaag nog actief zijn dat de zaak honderd jaar geleden werd opgericht door Pamphile Ranson en zijn echtgenote; mijn overgrootvader en overgrootmoeder dus”, vertelt Kristof Ranson, die samen met zijn echtgenote Valerie Derdaele de zaak runt.
“Ik maak nog dezelfde paté als mijn overgrootvader”
“Ik ben hier echt opgegroeid in de zaak en heb nooit elders gewoond of gewerkt. Van mijn grootmoeder Georgette Plaet heb ik ook wel veel bijgeleerd over allerlei bereidingen. Doordat mijn grootvader al op dertigjarige leeftijd overleed heeft mijn grootmoeder de zaak lange tijd gerund samen met haar schoonzus Clara Ranson, de echtgenote van een broer van mijn grootvader.”
Oogje op slagerszoon
“In 1999, toen ik nog bij mijn ouders Frank Ranson en Anna Riemaecker werkte, werd de zaak flink uitgebreid door er het naast gelegen pand bij te voegen om zo een grotere winkel te hebben”, gaat Kristof Ranson voort.
Zijn huidige echtgenote Valerie is in 2006 mee in de zaak komen werken. Ze kwam daarvoor vaak om brood bij de bakker vlakbij waar haar broer, die jammerlijk overleed in een auto-ongeluk, toen werkte. “Uit respect voor mijn broer en ter nagedachtenis bleef ik naar de bakkerij gaan waar hij werkte en zo was het gemakkelijk om ook eens naar de slagerij in de buurt te komen”, vertelt Valerie.
“Ik had wel een oogje op de slagerszoon en polste eens via via of hij nog vrij was. Dat bleek het geval te zijn en ik heb toen zélf de stap gezet om hem mee uit te vragen. Intussen hebben we ook al twee kindjes en in 2007 hebben we samen de zaak overgekocht van Kristofs ouders.”
Valerie drukte al vlug ook stevig haar stempel op het bedrijf, want de slagerij werd uitgebreid met kaaswinkel ’t Kaaskorstje. “Ik heb al altijd zelf kaas gegeten en ook echt geproefd en vond het een mooie aanvulling bij het aanbod van de slagerij. Omdat ik zelf ook goed wilde weten wat ik verkoop heb ik de tweejarige opleiding tot kaasmeester gevolgd”, legt Valerie uit. “Er zijn ook twee kazen die ik hier zelf maak; ’t Brugs Pikantje, met pikante kruiden, en de camembert calvados, die dus doordrenkt is met deze Franse drank.” Er hoort overigens ook een uitgebreide automatenshop met een ruim aantal kaas- en vleesproducten bij de zaak.
Kristof van zijn kant toont zich ook in zijn slagerij-afdeling bijzonder bedrijvig en creatief.
Eigen charcuterie
“Ik maak maar liefst dertig soorten charcuterie volledig zelf, waaronder ook tien soorten salami. En ik kan je verzekeren dat zelf salami maken niet evident is. De meeste slagers kopen die in bij groothandels, want bij het minste dat er fout loopt met het vlees moet je heel je bereiding weggooien”, legt Kristof uit. “Ik maak hier overigens ook nog patés volgens exact dezelfde receptuur als mijn grootvader honderd jaar geleden al gebruikte. Daarnaast hebben we natuurlijk ook een mooi aanbod vers vlees en een uitgebreid traiteurassortiment. Ik geef nog graag mee dat alle klanten hier voor onze verjaardag in het weekend van 4 en 5 oktober proevertjes krijgen en een bon voor een drankje bij Bota, die wijnbar hier vlakbij in de straat waar we graag mee samenwerken.”
Meer info: www.slagerijranson.be/be-nl/.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier