Ruim 336 hectare lege of verwaarloosde bedrijfsruimte in West-Vlaanderen

In Kortrijk staan er momenteel 55 bedrijfspanden leeg of zijn verwaarloosd. “Een slecht signaal”, aldus Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V).©JVGK
In Kortrijk staan er momenteel 55 bedrijfspanden leeg of zijn verwaarloosd. “Een slecht signaal”, aldus Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V).©JVGK
Phebe Somers

Vorige maand werd op de provincieraad een besluit goedgekeurd om in de regio van Ieper en Roeselare bijkomende bedrijventerreinen aan te leggen. Toen kwam de vraag vanuit de oppositie: wat met alle bedrijfsruimte die nu onderbenut wordt? Die kritiek kan nu met cijfermateriaal ondersteund worden. Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V) vroeg bij ministers Matthias Diependaele en Zuhal Demir (N-VA) cijfers op. Het afgelopen jaar stonden 524 West-Vlaamse bedrijven leeg of waren ze ernstig verwaarloosd. In het totaal gaat het over 336 hectare – ofwel 672 voetbalvelden – aan lege of verwaarloosde bedrijfsruimte. “Deze ruimte is ongebruikt potentieel voor werkgelegenheid en ondernemerschap. De activering daarvan is cruciaal”, zegt Brecht Warnez.

West-Vlamingen ondernemen graag, maar vaak ontbreekt het hen aan de ruimte om dit te doen. Telkens groen aansnijden om nieuwe commerciële ruimte bij te creëren, is geen ecologisch verantwoorde oplossing. “Het is daarom van cruciaal belang dat we onze bestaande bedrijfsgebouwen maximaal kunnen gebruiken en dus leegstaande en verwaarloosde bedrijfsgebouwen vermijden. Bovendien trekken deze plekken ook vandalisme of andere criminaliteit aan”, aldus Vlaams Parlementslid Warnez.

Zowel groot als klein

Logischerwijs kampen vooral de West-Vlaamse grootsteden met dit probleem. In Kortrijk zijn er 55, in Roeselare 47 en in Brugge 30 leegstaande of verwaarloosde gebouwen terug te vinden. Maar opvallend zijn de kleinere gemeentes die ook in de top 10 terecht zijn gekomen. In Dentergem, Ingelmunster en Kuurne vinden we telkens 16 dergelijke onbenutte bedrijfsruimtes terug.

“Onbenutte bedrijfsruimte trekt ook vandalisme aan. Mede daarom moeten we vermijden dat gebouwen leeg komen te staan”

Bij 105 West-Vlaamse gebouwen is er sprake van leegstand en verwaarlozing die al langer dan vijf jaar duurt. Opnieuw spant Kortrijk de kroon met 16 gebouwen. In Roeselare daarentegen blijft de langdurige situatie beperkt tot 5 ruimtes.

Corona had géén negatieve impact

Opvallend is dat er in 2020 minder bedrijfsgebouwen leeg stonden dan in 2019, concreet gaat het over zo’n 10 hectare bedrijfsoppervlakte. “Toch mogen wie dit signaal niet verkeerd interpreteren. Door de vele steunmaatregelen en de rem op faillissementen zullen de effecten van de coronacrisis pas in 2021 zichtbaar worden”, verklaart het parlementslid.

Vernieuwingsfonds

Om het verval van steden en bedrijfssites tegen te gaan, moeten eigenaars van panden die minstens drie jaar leeg staan of verwaarloosd zijn heffingen betalen. In 2020 werd in West-Vlaanderen voor 3.099.775 euro aan belastingen betaald voor 177 bedrijfsgebouwen. Die bedragen komen terecht in het Vernieuwingsfonds, dat financiële steun biedt aan projecten die leegstaande sites nieuw leven inblazen.

Via het vernieuwingsfonds werden acht concrete West-Vlaamse projecten ondersteund:

  • Roeselare – Rotsestraat 29:381.170 euro
  • Kortrijk – Loofstraat 43:55.2810 euro
  • Brugge – Sint-Annarei 17:248.716 euro
  • Kortrijk – Bissegemsestraat 33/45:234.189 euro
  • Gistel – Kerkstraat 21-25:98.450 euro
  • Wielsbeke – Abeelestraat 16:62.403 euro
  • Roeselare – Veldstraat 79:500.557 euro
  • Harelbeke – Treurnietsraat 10:1.424.400 euro

Leden van de meerderheidspartijen dienden een voorstel van decreet in om de vaste subsidiepercentages uit dat decreet aan te passen aan de prioriteit en het belang van bepaalde categorieën van vernieuwing. Brecht Warnez: “Zo willen we het ruimtelijk rendement verhogen en komen tot een gedeeld en meervoudig gebruik van ruimtes. Tegelijkertijd zetten we hierbij in op ontharding en vergroening van de bodem, en op klimaatbestendigheid en energie-efficiëntie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier