Quincy en Mieke uit Staden brengen in 2022 eerste wijn van Choupette op de markt: “Zoveel mogelijk lokaal verkopen”

Naam kind: Aaron © JOKE COUVREUR
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

Quincy Coeck en Mieke Decherf plantten twee jaar geleden een wijngaard achter hun woning aan. Zaterdag 25 september vond de eerste pluk plaats. Het eerste wijntje van Wijngoed Choupette wordt volgend jaar op de markt verwacht. Quincy en Mieke hebben overigens nog meer plannen met hun wijngoed.

Quincy (39) en Mieke (36) kregen enkele jaren geleden de kans om extra grond achter hun woning in de Drevestraat aan te kopen. “We hadden toen al een serre staan waarin we vooral fruit kweekten”, vertelt Quincy. “Mieke had eerder een cursus gevolgd rond het maken van fruitwijn. Zo ontstond het idee om een wijngaard aan te planten.”

Een wijngaard kan evenwel niet op om het even welke grond aangeplant worden. “We deden een beroep op wijnbouwadviseur Geurt van Rennes om te bepalen of onze grond geschikt was voor wijnbouw”, weet Quincy.

“Geurt gaf zijn zegen. In 2019 hebben we onze wijngaard aangeplant. Op een oppervlakte van 7.500 vierkante meter was er ruimte voor 3.200 planten. Naast Pinot Auxerrois is er ook Pinot Blanc aangeplant.”

Opleiding tot sommelier

“Quincy volgde aan Syntra ook de cursus wijnbouwer-wijnmaker”, pikt Mieke in. “Die neemt drie jaar in beslag. In het laatste jaar dien je zelf wijn en een eindwerk te maken en dien je dat ook te verdedigen. Ik volgde de opleiding niet, maar nam wel alle cursussen van Quincy door en maakte het eindwerk. Quincy heeft daarnaast ook de cursus aspirant-sommelier gevolgd en heeft ook plannen om een sommelieropleiding aan te vatten.”

Vorige zaterdag vond met de hulp van familie en vrienden de eerste druivenpluk plaats. “We hebben toen de druiven voor onze mousserende wijn geplukt”, weet Mieke. “Die komt ten vroegste binnen twee jaar op de markt en blijft tot dan sur lattes op zijn gisten in de kelder liggen. De pluk voor onze witte wijn gebeurt volgend weekend. Ons wit wijntje maakt volgend jaar zijn debuut op de markt.”

“Daarnaast werken we ook aan een nevenproduct: een wijn op basis van krieken waarin ook onze druiven verwerkt zijn. Ik maakte kennis met het product tijdens mijn cursus fruitwijn bij de Roeselaarse Wijn- en Biergilde. Quincy en ik willen er onze eigen versie van maken. Ondertussen zijn we al aan onze 16de versie toe. We willen ons wijntje evenwel nóg beter maken en er het publiek volgend jaar kennis mee laten maken.”

Kwaliteit staat voorop bij Quincy en Mieke. “Naast kwaliteit en respect voor de natuur – zo gebruiken we geen insecticiden in de wijngaard – is ook het lokale een belangrijk aandachtspunt”, stelt Mieke. “Het is de bedoeling om zoveel mogelijk lokaal te verkopen. Zo hopen we onze wijnen in lokale restaurants te kunnen slijten.”

Winkel met proeverij

“Daarnaast bouwen we naast onze woning momenteel een loods waarin niet alleen ruimte is voor de wijnmakerij, maar ook voor een winkel met proeverij waar onze producten zullen verkocht worden. Het is de bedoeling dat een van ons twee zijn werk wat afbouwt eens ons wijngoed inkomsten genereert. Het onderhoud van een wijngaard is immers behoorlijk arbeidsintensief. We zijn dan ook heel blij dat onze ouders geregeld bijspringen. Zonder hun hulp zou alles een stuk moeilijker te beredderen zijn.”

Het wijngoed kreeg de naam van een poes mee. “We fokken al jaren raskatten”, aldus Mieke. “Vorig jaar verkochten we een kitten aan iemand die het de naam Choupette gaf. Choupette was het dwergje van de groep en vroeg veel van onze aandacht aangezien ze echt een heel moeilijke eter was. Niettemin was iedereen gek op haar. In die periode waren we ook op zoek naar een naam voor ons wijngoed en vonden we dit wel goed passen.”

(CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier