Poperingenaar aan de top van Duits miljardenbedrijf

© (Foto MD)
© (Foto MD)
Redactie KW

Joachim Creus (44) mag het Duitse bedrijf JAB van de steenrijke familie Reimann in de toekomst leiden. Dat meldde de Duitse zakenkrant Handelsblatt exclusief. Hij werd benoemd tot vicevoorzitter van de groep. De ouders van Joachim hebben decennialang de bekende stoffenwinkel Creus uitgebaat in de Poperingse Gasthuisstraat.

Joachim Creus werd geboren in Poperinge op 10 juni 1976. Hij is de zoon van Theo (72) en Lutgart Top (69), en kleinzoon van de heel bekende wijlen ‘de Hopfather’ hopboer Roger Top uit Proven. Joachim heeft nog een broer Matthias (40), die met zijn firma Creus Concrete Solutions betoncentrales plaatst en zijn bedrijf langs de Boescheepseweg heeft. Hun ouders wonen nu langs de Helleketelweg.

Joachim volgde in het Poperingse college de afdeling Wetenschappelijke B en trok dan naar de KUL in Leuven, waar hij Rechten studeerde. Hij kon meteen aan de slag bij het gerenommeerde fiscaal advocatenkantoor Tiberghien in Brussel. Onder hun impuls volgde hij nog een specialisatiejaar Internationale Fiscaliteit aan de universiteit in Wenen.

Sleutelrol

“Na zes jaar bij Tiberghien ging ik werken voor de Duitse consultancygroep Rödl & Partner in Shanghai (China). Daarna verhuisde ik naar de firma Siemens AG, voor wie ik drie jaar op de hoofdzetel in München werkte”, zegt Joachim Creus.

“In 2010 trad ik in dienst bij JAB, nadat ik door hen werd gecontacteerd door een headhunter. Ik begon er als juridisch directeur en hoofd belastingdienst. Nog geen twee jaar later werd ik partner, de jongste in de geschiedenis van het concern JAB. Sindsdien ben ik nauw betrokken bij de uitbouw van de holding. Ik speel een sleutelrol bij alle grote investeringen en uitbreidingen van JAB tot een wereldwijde investeringsmaatschappij”, aldus nog Joachim Creus.

Joachim onderhandelde voor meer dan 100 miljard dollar aan zakendeals voor JAB

“Ik zit er namens de holding ook in de raad van bestuur van twee beursgenoteerde bedrijven: JDE Peet’s, genoteerd op Euronext Amsterdam (met een beurswaarde van 16 miljard euro, red.) en Coty, genoteerd op New York Stock Exchange (beurswaarde van 8 miljard dollar, red.) . Dit laatste bedrijf is vooral bekend van de parfums en beautyproducten van Calvin Klein, Hugo Boss en Gucci”, vertelt Joachim Creus nog.

Joachim stond centraal bij de grote investeringen en uitbreidingsinitiatieven van JAB, inclusief alle overnames en de oprichting van het JAB Consumer Fund in Luxemburg. Hij blijft ook JAB’s oude ankeraandeelhoudersgroep, de familie Reimann, steunen. Zijn carrière schoot dus als een komeet omhoog.

JAB is niet echt een bekende naam. Het staat voor de initialen van Johann Adam Benckiser, die als Duits chemicus in 1823 een chemiebedrijf oprichtte, dat na zijn dood bij de Duitse familie Reimann belandde. Die groeide uit tot een van de meest vermogende dynastieën van Duitsland.

200.000 werknemers

“Joachim onderhandelde ondertussen met succes voor meer dan 100 miljard dollar aan zakendeals voor JAB. Voor JAB werkte hij oorspronkelijk drie jaar in Wenen. Daarna verhuisde hij naar de hoofdzetel van JAB in Luxemburg, en dan voor een kleine twee jaar naar Washington. Nu werkt hij in Londen, waar hij in het management van JAB zit”, vertelt een trotse vader Theo Creus.

JAB is een multibrand bedrijf, goed voor een tegenwaarde van om en bij de 100 miljard euro. Via haar dochterondernemingen stelt JAB ongeveer 200.000 mensen te werk. Zij hebben onder andere bekende namen als Schweppes, Douwe Egberts, Senseo, Pickwick Tea, Wella, 7Up, Dr. Pepper, de restaurantketen Pret A Manger, Krispy Kreme (donuts), Bally en Coty in portefeuille, om er maar enkele te noemen. Verder investeren zij ook in onder meer dierenklinieken en luxekledij.

Als Senior Partner (pas sinds maart dit jaar) is Joachim Creus nu benoemd tot vicevoorzitter van het JAB-aandeelhouderscomité, waar hij zal dienen als de aangewezen opvolger van voorzitter Peter Harf (75), die er al veertig jaar voorzitter en hoofdstrateeg is.

“Joachim woont en werkt momenteel voor zijn job in Londen”, zegt zijn moeder Lutgart Top. Hij houdt er nauw contact met het management van alle betrokken bedrijven, maar ook met andere investeerders, banken en zakenadvocaten. Nu verloopt zeer veel via videoconferentie, maar in niet-coronatijden vliegt hij de wereld rond, meestal voor onderhandelingen rond nieuwe overnames. Hij brengt zeer veel tijd door in de Verenigde Staten, aangezien de meeste bedrijven van de JAB-groep er hun hoofdkwartier hebben.”

“Gedurende de weekends probeert hij tot rust te komen in Marylebone, aan de rand van Regents Park in Londen, waar hij sinds januari 2019 woont. Als hij tijd heeft, komt hij graag eens terug naar Poperinge om zijn familie te bezoeken. Hij is ongehuwd en leeft voor zijn job. Ik denk dat hij het tot op heden te druk had om zich voor een gezin te engageren. Ook wij zien hem maar zelden”, lacht moeder Lutgart nog. (AH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier