Pop-up shop in oud brouwershuis: “Interieur, lifestyle en kinderkledij in een uniek pand”

© (Foto GF)
© (Foto GF)
Redactie KW

Interieurarchitecte Gaëlle Vervaeke van TUS Atelier en Lore Orbie van de webshop Kleine Paddestoel toveren het voormalige Brouwershuis in Reningelst om tot een pop-up store. Van 12 tot 18 april openen ze hun pop-upstore met interieurspullen en kinderkledij. Lore en haar partner Sander verhuren het pand via hun gezamenlijk bedrijf MOOD. “We wilden een platform creëren om al onze ideeën te kunnen uitvoeren en zo kwam MOOD tot stand. Een pop-upstore is hier dus ook welkom”, zegt Lore.

Enkele jaren geleden opende interieurarchitecte Gaëlle Vervaeke (34) al een pop-upstore in Westouter. In 2019 deed ze dat in een gerenoveerde kapel uit 1858 in het centrum van Poperinge. Het voormalige Brouwershuis in Reningelst vormt dit jaar het unieke decor voor haar pop-upstore. Mijn webshop TUS atelier – TUS is West-Vlaams voor thuis – met toffe decoratie, unieke accessoires en hippe spulletjes en mijn job als interieurarchitect zijn een combinatie van mijn twee passies”, zegt Gaëlle Vervaeke uit Westouter. “Er komen meer en meer collecties ter beschikking en mensen willen de spulletjes van de webshop ook eens van dichtbij kunnen bekijken, dus daarom organiseer ik opnieuw een pop-upstore. Normaal stond de pop-up gepland voor december 2020, maar daar stak corona een stokje voor.”

Van 12 tot 18 april opent Gaëlle haar pop-upstore met heel wat interieur- en lifestyle producten in het voormalige Brouwershuis in Reningelst. Voor deze pop-upstore slaat Gaëlle de handen in elkaar met Lore Orbie die zaakvoerster is van de webshop Kleine Paddestoel met baby- en kinderkleding. “Opnieuw een uniek pand. Lore en ik kenden elkaar al een tijdje. Samen met haar partner Sander is ze eigenaar van het pand en via hun eigen zaak MOOD verhuren ze het brouwershuis”, zegt Gaëlle.

Platgebombardeerd

Het Brouwershuis was de woning van de familie Six-Colpaert van de Brouwerij Sint-Joris. “Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het pand volledig vernield. De brouwerij hield gelukkig wel stand. Het ‘leeftijdsverschil’ tussen de brouwerij en de woning is duidelijk zichtbaar. Het Brouwershuis heeft een modernere uitstraling. Het pand heeft ook gele bakstenen en vroeger werd dat aanzien als bakstenen voor mensen met veel geld. De ‘gewone burgers’ hadden rode bakstenen. In het privédeel kan je ook een duidelijk onderscheid zien tussen het deel wat de brouwer en zijn vrouw leefde en het deel waar het personeel leefde”, zegt Lore Orbie (28). Samen met haar partner Sander werd ze een 5-tal jaar geleden eigenaar van het voormalige brouwershuis.

“Het pand hebben we volledig gerestaureerd. Van verbouwen was eigenlijk niet veelsprake aangezien het Brouwershuis door Onroerend Erfgoed beschermd is als monument en dorpsgezicht. We hebben wel al eens gevloekt. Er komt toch altijd veel bij kijken als we ergens iets willen aanpassen aan het huis, maar we zijn heel fier op ons werk. Het hoofdgebouw kreeg een volledige opfrissing waarbij alles werd geschilderd. Structureel mochten we niet veel aanpassen. Het zijgebouw is onze privéwoning en daar konden we iets vrijer zijn.”

Niets mood

“Alles kan niets mood. Dat is ons motto”, zegt Lore. “Als studenten ontdekten we dat het pand te koop stond. In die periode was ik actief als jobstudent in de Kinderbrouwerij, die ook gevestigd is op de oude brouwerijsite. Na een shift zag ik dat het te koop stond. In ons studentenkot droomden Sander en ik over wat het Brouwershuis voor ons zou kunnen betekenen. Na een week durfden we op de immowebsite een kijkje nemen. We besloten om te stoppen met studeren en onmiddellijk te gaan werken. We namen een 6-tal maanden de tijd om de puzzel te maken en de 7de maand kregen we groen licht van de bank. We deden een bod en dat werd aanvaard”, vertelt Lore. “We waren heel euforisch! Intussen was Sander een koksopleiding begonnen. We wisten dat het pand ooit een publieke functie zou krijgen, want het pand is te groot om enkel als woonfunctie te fungeren. We hadden heel wat ideeën maar niets concreet. We wilden ons niet vastpinnen op 1 concept. We wilden een platform creëren om al onze ideeën te kunnen uitvoeren en zo kwam MOOD tot stand.”

Via MOOD geven Sander en Lore ook andere mensen de kans om hun ideeën tot stand te laten komen. “We organiseerden al huiskamerconcerten, een wijnproeverij, enkele workshops.. Zelf ben ik keramiste, dus zo’n zaken komen in het Brouwershuis zeker tot stand. Alles kan niets mood en dat trekken we door over de hele lijn. Iedereen mag afkomen met ideeën of vragen om iets te organiseren. We staan dus ook open voor mensen die ons pand of tuin willen huren voor een pop-upstore bijvoorbeeld.”

Naast zaakvoerder van MOOD is Lore ook eigenaar van de webshop Kleine Paddestoel. “Samen met Gaëlle openen we volgende week onze pop-up. Zij zal er interieur- en lifestyle producten aanbieden en ik baby- en kinderkleding van mijn webshop”, zegt Lore. “Een afspraak op voorhand maken is mogelijk via de webshop van TUS Atelier en van Kleine Paddestoel. Wie zonder afspraak op bezoek wil komen, kan dat ook. We voorzien vrije plaatsen in de beschikbare tijdsloten.” De pop-upstore zal open zijn van maandag tot en met zondag en dit telkens van 10 tot 17 uur. (LBR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier