Podoloog Renke Brys (30) pleit voor meer erkenning

“Preventief werken is heel belangrijk”, stelt Renke vast. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Renke Brys is zopas gestart met haar nieuwe praktijk in de Bellerochelaan 43 in Oudenburg waar ze een woning bouwde. Een gelegenheid om ook eens het beroep van podoloog onder de loep te nemen. “Want er is nog veel onwetendheid over wat je als podoloog kan betekenen voor de patiënten”, zegt Renke.

In 2016 studeerde Renke Brys (30) af als podoloog. Ze volgde haar opleiding aan de Arteveldehogeschool in Gent en vestigde zich in augustus van dat jaar als zelfstandige in het huis van haar ouders in de Groeningestraat. Zopas verhuisde ze naar een eigen woning met praktijk in de Bellerochelaan.

Breed publiek

Maar wat doet een podoloog precies? Waarvoor kan je bij haar of hem terecht? “Dat is heel breed: iedereen die pijn heeft aan de voeten of moeilijk loopt. Van kinderen tot senioren. We hebben specifieke doelgroepen zoals diabetespatiënten”, legt Renke uit. “Wie verminderde immuniteit heeft, kan kampen met bijvoorbeeld schimmel, wondjes die niet genezen.”

“Soms komen mensen ook bij ons terecht en dan blijkt dat we in eerste instantie niet alles kunnen oplossen met podologische zolen. Maar nadat ze via de huisarts worden doorverwezen naar andere zorgverstrekkers zoals de kinesist komen ze dan soms opnieuw bij ons terecht. En dan blijkt dat we hen alsnog veel hulp kunnen bieden met podologische zolen”, weet Renke die ook daarin gespecialiseerd is.

Loopband

“Via een grondig onderzoek gaan we na waar het probleem zit. Dan volgt een analyse op de loopband waarbij ik kan zien hoe de persoon stapt, aan welke gewrichten het probleem zich situeert. Al die indicaties tonen me waar moet gecorrigeerd worden, want preventief werken is heel belangrijk”, aldus Renke die zelf de podologische zolen maakt.

Terugbetaling

“Ik ben blij om te merken dat steeds meer mutualiteiten en ziekteverzekeringen ons beroep erkennen en merken dat we een belangrijke bijdrage kunnen leveren in de gezondheidszorg. Jammer genoeg is een terugbetaling nog niet bij elke mutualiteit geregeld, terwijl dat hij de orthopedist/bandagist wel zo is. Hopelijk voert de minister van Volksgezondheid hier een aanpassing door”, besluit Renke Brys.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier