Ondernemers vallen in de prijzen op de Oostende Awards

De winnaars van de Oostende Awards poseren voor de foto. © LB
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Onder grote belangstelling werden maandagavond de Oostende Awards uitgereikt in het Kursaal van Oostende. De avond was in een mum van tijd uitverkocht met 600 aanwezigen. Zes ondernemingen mochten in verschillende categorieën met een beeldje naar huis en dat zorgde voor heel wat emoties bij de winnaars.

Dat de Oostende Award een gewaardeerde prijs is, werd duidelijk aan de hand van de 1.400 nominaties. De jury maakte uiteindelijk een shortlist van dertig ondernemingen die nog kans maakten op een award in één van de zes categorieën. De jury bestaat uit experts van buiten Oostende koos op basis van nominatiedossiers zes winnaars. De concurrentie was stevig, maar de uiteindelijke winnaars wisten zich op een bijzondere wijze te onderscheiden. Zo won Verhelst Group de prijs van Bedrijf van het Jaar. “Dit familiebedrijf heeft een indrukwekkende groei doorgemaakt. Hun langetermijnvisie, gebruik van nieuwe technologieën en de hoge tewerkstelling was één van de redenen waarom de jury voor hen koos.

C-Hotels werd uitgeroepen tot Werkgever van het jaar, een nieuwe categorie. Xavier Vercaemst was bijzonder tevreden met de award en droeg het meteen op aan de 200 werknemers van de hotelgroep. “Ik had niet verwacht dat we het zouden halen, maar we hadden er natuurlijk wel op gehoopt. Een nominatie is al een erkenning, maar als je dan kan winnen is het wel de kers op de taart. Wij proberen het verschil te maken door echt te luisteren naar de mensen op de werkvloer. We hebben iemand die zich daar specifiek mee bezig houdt en om de zes maanden ook een evaluatiegesprek houdt met alle medewerkers. Er wordt daarbij ook gepolst of ze zich nog goed voelen in hun functie. Als we merken dat iemand graag iets anders wil doen, proberen we daar ook op in te gaan.” De hotelsector heeft het niet gemakkelijk om personeel te vinden. “Het is een uitdagende sector, maar we merken dat onze investeringen in het personeelsbeleid zijn vruchten afwerpt en dat mensen spontaan komen solliciteren”, aldus Vercaemst.

De starter van het jaar is OceanBites. Deze nieuwkomer introduceert een revolutionair concept van eetbaar zeewier kweken aan land met een duurzame aanpak. Horecazaak van het jaar werd Kiss the Chef. Daorung Kaenphutsa roert er in de kookpotten. In de zaal staat echtgenoot en bekende Oostendenaar Jean-Philippe Susilovic. Het restaurant steekt Thaise gerechten in een nieuw jasje en werkt met lokale producten. Kiss The Chef werd door de jury gekozen om dat ze een verfrissende culinaire ervaring bieden. “Het verhaal achter de zaak, gecombineerd met hun aanbod, maken hen de winnaar in deze categorie.”

Handelaar van het jaar werd Primeurs Achiel. De zaak staat al 95 jaar garant voor kwaliteit en klantgerichtheid in Oostende. Het familiebedrijf, met recent een vernieuwde winkel, onderscheidt zich door een breed assortiment met lokale producten en een sterke samenwerking met de lokale horeca neer te zetten. Igor Luypaert was enorm blij met de prijs. “Het is een erkenning voor het werk dat we elke dag leveren. Het betekent veel voor ons. Als je goed je best doet, is het leuk dat dit ook opgemerkt wordt. We zetten hard in op de service aan onze klanten.”

De award voor Mooiste Renovatie en Nieuwbouw van het Jaar ging naar Hotel Du Parc. Met respect voor het geklasseerde gebouw hebben ze dit art-deco pareltje in ere hersteld. Het brengt de glorie van vroeger terug. “Dit getuigt van ondernemerschap en passie.” (LB/Foto LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier