“Niks romantischer toch dan reizen per nachttrein?”: Bruce en Tom starten online bookingsite Lunatrain

Bruce Verburgh van Lunatrain in het station van Oostende (MM)
Redactie KW

Hij is als lijsttrekker van 8450Anders voor de gemeenteraadsverkiezingen stilaan een bekend gezicht, maar Bruce Verburgh is behalve politiek bevlogen ook de zaakvoerder van het recent gelanceerde Lunatrain, een online reisbureau voor nachttreinen. “Ik ben er als fervent treinreiziger van overtuigd dat de nachttrein een mooie toekomst wacht. Via Lunatrain willen we deze bijzondere manier van reizen toegankelijker maken.”

Als telg uit een toerismefamilie herkent Bruce Verburgh allicht sneller dan wie ook nieuwe tendensen in de reiswereld. Hij verzorgt als IT’er vandaag de marketing voor het Thalassa reisbureau van zijn ouders in de Oostendse Vidictivelaan. Maar als lokaal secretaris van Groen (in aanloop naar de verkiezingen omgedoopt tot verruimingslijst 8450Anders) draagt Verburgh ecologie ook hoog in het vaandel. En dan kom je al snel uit bij de trein als aangewezen vervoermiddel. Ook voor verre reizen.

Speeddaten voor ondernemers

“Ik ben zelf een fervent aanhanger van het reizen per trein. Ik doorkruiste de voorbije jaren al Frankrijk Italië, Duitsland, Spanje, Nederland en zelfs Alaska per trein. Het is gewoon een fantastische en erg relaxte manier om de wereld te zien.”

Toen hij op een speed date voor ondernemers Tom van Nieulande tegen het lijf liep, kreeg het idee om een online boekingswebsite voor treinreizen te bouwen in geen tijd vorm. Lunatrain was geboren.

“Lunatrain wil een plek worden waar je treintickets kunt boeken voor een ruime waaier aan nachttreinen in Europa. Ons boekingsplatform brengt het aanbod nachttreinen van de vele verschillende spoorwegmaatschappijen samen op een plek. Zoals je vandaag al websites hebt waar je vliegtuigtickets kunt consulteren en boeken, willen we met Lunatrain nu hetzelfde doen voor nachttreinen. En ja, onze ambitie reikt ver. Online tickets boeken voor een nachttrein moet straks net zo eenvoudig worden als het boeken van een vliegticket of hotel.”

Slow travel

Omdat het reizen per nachttrein lang ondergesneeuwd raakte door goedkope vluchten met de Ryanairs en Easyjets van deze wereld, wil de website ook de nodige informatie verstrekken over dat reizen per trein. “We willen aantonen dat de nachttrein behalve een duurzame manier van reizen ook een bijzondere reiservaring biedt. Het is een vorm van slow travel waarbij je op een andere, bewustere manier reist.”

“Er bestaan ook nog altijd heel wat misverstanden over het reizen per nachttrein. Een ervan is dat het veel duurder is dan vliegen. Maar mensen gaan dan eigenlijk enkel de prijs van het ticket bij bijvoorbeeld Ryanair vergelijken met dat van een treinticket. Als je rekening houdt met de vele extra’s, die low cost luchtvaartmaatschappijen vaak aanrekenen voor extra bagage en dergelijke, de kost van een transfer van en naar de luchthaven… dan wordt het verschil al veel kleiner.”

“Vlieg je met zo’n maatschappij naar -stel- Berlijn, dan land je op enkele tientallen kilometers van de stad en moet je nog een taxi of openbaar vervoer regelen. Met de trein arriveer je echt in het centrum van de stad en sta je in twee minuten aan de Brandenburger Tor.”

“En dan vergeet ik natuurlijk nog de romantiek van het reizen per trein. Naar Berlijn spoor je zo’n 10 à 12 uur per trein. Na een nachtje slapen krijg je samen met het ontbijt prompt een prachtig decor voorgeschoteld. Heerlijk toch?”

Toekomst

We mogen met zijn allen de nachttrein de voorbije decennia dan al uit het oog verloren zijn, toch staan heel wat spoorwegmaatschappijen volgens Bruce vandaag klaar met ambitieuze plannen om deze manier van reizen nieuw leven in te blazen. “De Oostenrijkse spoorwegen hebben 700 miljoen euro veil voor nieuwe, moderne wagons met couchettes. Die investeren dat niet zomaar, hoor. En ook het Franse SNCF heeft een degelijk aanbod. Ze beseffen ook daar dat de markt van de nachttreinen zal groeien.” (MM)

Op www.lunatrain.com vind je al een uitgebreid aanbod nachttreinen binnen Europa. Vanuit Brussel kun je vandaag onder meer al Berlijn, Wenen, Praag, Dresden… aandoen. Ook Nice (vanuit Parijs) behoort tot de topbestemmingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier