In de Meensesteenweg, op de oude site Blekerij, komt er een grote supermarkt van 2.000 vierkante meter. Dat raakte bekend na een interpellatie van Groen-raadslid David Wemel op de gemeenteraad in Kortrijk maandag over een oplossing van het leegstandsprobleem in Kortrijk.
Kortrijk kent vandaag een leegstand van 13,4 procent. In de centrumsteden is dat 11,8 procent. Op de gemeenteraad van maandag 15 april trok Groen-raadslid David Wemel daarom nog eens aan de bel. “Het gaat niet de goede kant uit. Tien jaar geleden, in 2013, was het beter gesteld met de leegstand in onze stad. 2013 was ook het eerste jaar van de huidige samenstelling van deze bestuursploeg. De laatste jaren waren er veel ideeën, maar blijkbaar werken de klassieke recepten niet.”
Op de locatie Blekerij vind ik de komst van 2.000 vierkante meter supermarkt niet verkeerd. De overblijvende ruimte wordt ingevuld door kleine retail – Wouter Allijns (schepen van Ondernemen)
De kopman van Groen in Kortrijk klaagde ook het feit aan dat de stad doorgaat met het Ruimtelijke Uitvoeringsplan van 2017 rond de oude site Blekerij in de Meensesteenweg. “En dat terwijl de topman van Unizo onlangs nog opriep om vergunningen voor grote winkeloppervlakten buiten stadscentra te verbieden. Van bij het begin hadden wij opmerkingen rond deze plannen. Dat Kortrijk in een gebied dat de meesten niet linken met het centrum eigen concurrentie organiseert, is zeker niet bevorderlijk voor onze leegstand.”
Gewijzigde RUP
Het RUP Blekerij voorzag in 2017 op vier hectare zo’n 34.000 vierkante meter bewoning en 3.000 vierkante meter kantoren. Daarnaast was er ook ruimte voor 5.000 vierkante meter aan kleinhandel, horeca en andere voorzieningen. Op de site, dicht bij het Guldensporenstadion van KV Kortrijk, zou er ook een supermarkt van 1.000 vierkante meter komen.
“Maar die plannen zijn gewijzigd”, merkte schepen van Ondernemen Wouter Allijns (Lijst Burgemeester) op. “Nu zal er slechts 3.976 vierkante meter retailoppervlakte zijn. Meer dan 20 procent minder dus dan in 2017 vastgelegd. Daarvan wordt geen 1.000, maar 2000 vierkante meter supermarkt. Op deze locatie vind ik dat niet verkeerd gelegen. De overblijvende ruimte wordt ingevuld door kleine retail.”
“De retail heeft nu eenmaal een turbulent decennium achter de rug, onder meer door de komst van de e-commerce. Vaak situeert de leegstand zich ook in verouderde panden in slechte staat. Er is bovendien vooral frictieleegstand (minder dan 1 jaar, red.) in Kortrijk.”
Mix van functies?
Allijns noemde verder ook enkele huidige maatregelen om de leegstand aan te pakken, zoals de driemaandelijkse controle, de vergroening van het winkelwandelgebied én een nieuw beleidsplan. Maar naar die uitleg had Wemel geen oren.
“Die ideeën kennen we al. Waarom maken we geen werk van het kadastraal inkomen, of focussen we ons op de mix van functies in winkelwandelgebied? De realiteit is dat het aantal commerciële panden in Kortrijk in absolute cijfers is gedaald, terwijl het aantal panden die leegstaan is gestegen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier