Nieuwe stortbetoncentrale en wateropvang bij Valcke Prefab Beton in Vlamertinge

We zien v.l.n.r. Tom Develter, Kristof Recour en Charles Valcke met op de achtergrond de nieuwe betoncentrale. (foto TOGH)
We zien v.l.n.r. Tom Develter, Kristof Recour en Charles Valcke met op de achtergrond de nieuwe betoncentrale. (foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Bouwbedrijf Valcke Prefab Beton uit Vlamertinge investeerde de afgelopen drie jaar 2,5 miljoen euro in de uitbreiding van zijn productiesite. Onlangs werden de werken voltooid met de ingebruikname van de gloednieuwe betoncentrale, goed voor een verdubbeling van de capaciteit.

Ondertussen draait de nieuwe betoncentrale, die in april in gebruik werd genomen, op kruissnelheid: maar liefst 150 m² per uur, een verdubbeling van de capaciteit. “Onze grondstoffen kunnen ook worden aangevuld zonder dat de centrale stopt met werken”, vertelt Tom Develter, de verantwoordelijke van de centrale.

Het grondstoffenaanbod werd uitgebreid van 8 naar 12 bunkers met 5 cementsilo’s op de centrale. Er kan gekozen worden uit een aanbod van meer dan 200 betonrecepten. “Voor de uitvoering werd vooral gekeken naar bouwpartners in een straal van 20 kilometer rond Vlamertinge”, vertelt Charles Valcke (gedelegeerd bestuurder). “De samenwerkingen verliepen bijzonder vlot omdat we zowel letterlijk als figuurlijk dezelfde taal spraken. Die nabijheid is toch een troef.”

De hoofdpartner voor het bouwen van de centrale was Creus Concrete Solutions uit Poperinge. “Dit type betoncentrale bouwen was ook voor ons een unieke ervaring” , zegt Matthias Creus. “Met Creus bouwden we dit jaar in België twee centrales van deze omvang, een primeur voor ons.”

Duurzaamheid

Verder wordt er volop ingezet op een duurzamer grondstoffenbeheer bij de productie van eigen beton. Met de nieuwe centrale wordt het mogelijk om te werken met milieuvriendelijkere cementvervangers in de recepten. Eerder werd er al geïnvesteerd in een waterbufferbekken van 7 miljoen liter, samen met een zuiveringsstation. “Deze faciliteiten zorgen voor een stabiele voorraad water, zonder dat de omliggende natuur wordt belast”, klinkt het. “Er was door de voorbije droogtes heel wat watertekort waardoor we extern water moesten aankopen. Dit had natuurlijk een grote impact. Het bufferbekken betekent nu dus een grote en duurzame meerwaarde.”

Ook voor de bouw van de betoncentrale stond duurzaamheid voorop. “Onze nieuwe stortbetoncentrale is onderhoudsvriendelijk ontworpen maar zal zich ook snel kunnen aanpassen aan innovatieve ontwikkelingen in onze sector. De centrale is dus zodanig opgebouwd dat we klaar zijn voor de toekomst”, besluit Charles Valcke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier