Nieuw gezicht in bakkerij Yves & Els in Lo: An Haeyaert volgt Patrick Derieuw op als uitbater

An Haeyaert en Patrick Derieuw samen in bakkerij Yves & Els. © KVCL
Koen Van Colen
Koen Van Colen Medewerker KW

Patrick Derieuw (63) stopt om gezondheidsredenen als uitbater van bakkerij Yves & Els op de Markt in Lo. Voortaan zal An Haeyaert uit Woesten de klanten bedienen en van vers brood voorzien. “Met pijn in het hart zet ik er een punt achter”, zegt Patrick. “Ik kan niet anders.”

Zeven jaar lang baatte Patrick Derieuw bakkerij Yves & Els op de Markt in Lo uit. Op zondag 22 oktober stond hij voor de laatste keer in de winkel. Dat ging niet onopgemerkt voorbij. Zo hing aan het winkelraam een groot bord met daarop de tekst ‘1.000 maal bedankt Patrick’. “Het was de bedoeling om nog enkele jaren achter de toonbank te staan”, zegt Patrick. “Maar de gezondheid besliste er anders over. Enkele maanden geleden kreeg ik namelijk een beroerte. Sindsdien ben ik minder mobiel. De dokter liet me weinig keuze. Het was stoppen of de kans bestond dat ik tegen het eind van het jaar in een rolstoel zou belanden.”

Duizenden broden en koffiekoeken passeerden de voorbije jaren door Patricks handen. “Ik heb het altijd met heel veel plezier gedaan”, zegt Patrick. “Om 6.30 uur was ik telkens open, over de middag sloot ik niet. De mensen konden altijd binnen springen, zolang er brood was natuurlijk. Naast de vaste klanten, kreeg ik ook veel toeristen over de vloer. In volle zomerseizoen zorgde dat er wel eens voor dat ik al tegen de middag was uitverkocht.”

De zoektocht naar een overnemer verliep moeizaam. “Er waren wel geïnteresseerden”, zegt Patrick. “Maar toen ze hoorden hoe vroeg ze de deuren moesten openen, en dus nog vroeger moesten opstaan, zagen velen het al niet meer zitten. Nochtans is vroeg open zijn essentieel. Open je pas om 7.30 uur in plaats van om 6.30 uur, dan ben je al een pak klanten en toevallige passanten kwijt. Het feit dat ik niet meteen iemand vond om de bakkerij over te nemen, bezorgde me slapeloze nachten. Ik wilde de klanten niet in de kou laten staan. Maar gelukkig zet An de zaak verder. Ik wil iedereen bedanken voor het jarenlange vertrouwen. De klanten zijn bij An in goede handen. Daar ben ik rotsvast van overtuigd.”

Nieuw hoofdstuk

An Haeyaert snijdt zo een nieuw hoofdstuk aan in haar leven. “Ik werkte bij Familiehulp en deed schoonheidszorg in bijberoep”, zegt ze. “Maar ik vond het tijd voor iets anders. Brood is een goed en leuk product. Ik ben ook graag onder de mensen en kijk er naar uit om met iedereen kennis te maken.”

In oktober en november zal bakkerij Yves & Els nog niet elke dag open zijn. “In oktober is de bakkerij alleen op zaterdag van 6.30 tot 18 uur en op zondag van 6.30 tot 12.30 uur open”, overloopt An. “In november zal de winkel bovenop de weekends nog een extra dag open zijn, namelijk op vrijdag van 6.30 tot 18 uur. Vanaf december zijn de openingstijden dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 6.30 tot 18 uur en op zondag van 6.30 tot 12.30 uur. Het aanbod brood en gebak blijft hetzelfde.”

“Weinigen zien het zitten om elke dag zo vroeg op te staan”

An draaide de voorbije twee weekends al even mee in de winkel om de kneepjes van het vak te leren. De vaste klanten zijn alvast blij dat de bakkerij openblijft. “Ik sprong een gat in de lucht toen ik het nieuws vernam”, zegt een klant die vlakbij woont. “Een bakker dicht bij de deur is altijd handig.”

Rijke geschiedenis

Bakkerij Yves & Els heeft trouwens een rijke geschiedenis. De zaak heette jarenlang bakkerij Reynaert. Die werd eerst uitgebaat door Camiel, daarna door zoon Roger en vervolgens door zijn zoon Guy. Alle drie waren het warme bakkers.

Met een groot bord aan het raam bedankten klanten Patrick Derieuw.
Met een groot bord aan het raam bedankten klanten Patrick Derieuw. © KVCL

In 2003 stopte Guy Reynaert en werd de zaak verkocht aan Yves Houthoofdt en Els Jonckheere. Sindsdien draagt de bakkerij de naam Yves & Els. Maar de bakkerij in Lo bleek al snel te klein en in oktober 2007 verhuisde het bakkerskoppel naar een bakkerij in Gistel. Ondertussen hebben ze ook al een derde zaak in Lombardsijde. Sinds 2007 is bakkerij Yves & Els in Lo een koude bakker en worden het brood, de koffiekoeken, de pistolets en andere lekkernijen in Gistel gebakken. An Haeyaert schrijft nu het volgende hoofdstuk van het bakkerijverhaal op de Markt in Lo..

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier