De oogstperiode in de vlaswereld zit weer helemaal op kruissnelheid. De pluk- of slijtmachines verschijnen opnieuw in het straatbeeld. De relatief nieuwe constructeur Hyler lanceerde recent de eerste vlasrooier met vier rijen en drukt steeds meer zijn stempel op de sector. “We willen steeds blijven innoveren”, aldus Niels Baert.
Je hebt ze ongetwijfeld al op de vlasvelden aan het werk gezien: de indrukwekkende vlasrooiers die de stengels even snel als secuur uit de grond trekken en in symmetrische rijen op de akker leggen. Sinds vier jaar is een nieuwe speler aan het contingent constructeurs toegevoegd: Hyler uit Meulebeke. “Onze naam staat voor Hydraulic Hybrid Baler”, legt zaakvoerder Niels Baert (31) uit.
“Dit jaar zullen we afklokken op een omzet van 9,5 miljoen euro” – Niels Baert, zaakvoerder Hyler
De Wielsbekenaar deed bij enkele andere constructeurs wat ervaring op, maar besloot begin januari 2020 om zijn eigen verhaal te schrijven. “Eigenlijk ben ik in 2016 al gestart met service en onderhoud voor landbouwmachines, maar net voor de start van de coronacrisis begon ik met het volledig zelf bouwen van oogstmachines voor de vlas- en hennepsector. Ik wilde innovatieve technieken toepassen. Die visie hanteren we ook vandaag nog steeds. Wij willen de vlasser innovatieve oogstmachines aanbieden die zich onderscheiden in efficiëntie op het veld. We leggen continu ons oor te luister in de markt, gaan op zoek naar de grootste pijnpunten en zoeken daar een afdoende oplossing voor.”
Wereldprimeur
Zo zag de Sativa het levenslicht, een oogstmachine voor langevezeltextiel op industriële schaal. Die kan een planthoogte tot 3,8 meter aan en verwerkt tot 2,5 hectare per uur. “En ze is volledig universeel over onze beoogde sectoren heen. Zo kunnen we de gebruiksperiode significant verlengen. Onlangs stelden we trouwens een nieuwe versie voor, met een plukmodule met vier rijen. Een wereldprimeur, want tot nu toe was het maximum twee rijen.”
“Wanneer ik een van onze oogstmachines aan het werk zie, maakt mijn hart keer op keer een sprongetje” – Niels Baert
Hyler heeft ook de Easy-Turn in portefeuille, een keermachine, en de Lupus, een persmachine. “Onze balenpers willen we de komende jaren op de markt brengen, maar het hele proces moet volledig op punt staan. Topkwaliteit zit in elke vezel van ons bedrijf. Wie een Hyler in huis haalt, krijgt de garantie dat hij de allerbeste prestaties kan leveren. Elk nieuw type testen we tot in de kleinste details uit. Onze foutenmarge is zo goed als nihil.”
Tachtig procent van alle geproduceerde machines wordt aan Franse landbouwbedrijven verkocht, twintig procent blijft in België. “Ook in eigen land krijgen we steeds vastere voet aan de grond. Momenteel vervaardigen we een vijftigtal machines per jaar. Een cijfer dat jaar na jaar organisch moet stijgen.”
Drukke zomer
Het succes van Hyler is volgens Niels eenvoudig te verklaren. “We doen zo goed als alles zelf. Van ontwikkeling over productie tot onderhoud: onze verticale integratie staat als een huis. We staan ook klaar om de chauffeurs bij te staan. De zomer is traditioneel de drukste periode voor ons. Machines opstarten, de software minutieus afstellen… Wanneer ik een van onze oogstmachines aan het werk zie, maakt mijn hart keer op keer een sprongetje. Dan doen ze waar ze voor gemaakt zijn: het werk op het veld zo efficiënt mogelijk laten verlopen. Op zulke momenten kan ik het niet laten om zelf eens achter het stuur te kruipen. Een partij vlas of hennep slijten, dat is voor mij en ons 25-koppig team eten en drinken.”
De komende jaren wil Niels zijn bedrijf verder laten groeien. “Dit jaar zullen we afklokken op 9,5 miljoen euro omzet, een cijfer dat elk jaar met vijftig procent moet stijgen. Net als ons team; momenteel zijn we onder meer op zoek naar hooggekwalificeerde lassers en monteurs. En we blijven speuren naar baanbrekende toepassingen die het de gebruikers van onze machines toelaat om nóg beter werk te leveren. Zo zijn we momenteel bezig met de ontwikkeling van een semiautonome hennepoogstmachine, waarvoor we steun vanuit de Europese Unie ontvingen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier