Marlène (70) sluit kapsalon in Vichte na 54 jaar: “Veel gelachen, maar er zijn ook traantjes gevloeid”

Dat kapster Marlène dé geknipte job vond, zal niemand ontkennen: ze startte op haar 16e en zette er een punt achter op haar 70ste verjaardag. © GV
Gerda Verbeke

De cirkel is rond. Kapster Marlène Verraes (70) uit het Schaliënhof in Vichte heeft haar doel bereikt. Een rijkgevulde carrière van 54 jaar, waarvan 40 jaar haar eigen kapsalon en een voldaan einde op haar zeventigste. Een ‘geknipte’ job voor haar. “Geen enkele dag was er te veel aan”, zegt ze. “Mijn grote voldoening haalde ik uit mijn contente klanten die mijn kapsalon opgeladen verlieten. Stuk voor stuk mijn vriendinnen.”

Haar klanten groeiden met haar mee. Wat haar – uitzonderlijk lange – carrière typeert is de band die ze opbouwde met haar trouw cliënteel. Marlène was al een paar jaar aan het afbouwen. “Daardoor waren mijn klanten niet meer zo jong”, vertelt Marlène. “Gemiddeld tussen de 40 en 80, of ouder. Ik heb ook heel wat klanten weten te overlijden die jarenlang naar mijn kapsalon kwamen. Dat was voor mij toch altijd pijnlijk, doordat ik een goede band had met hen.”

Lief en leed

Marlène blikt voldaan terug. “Ik had met mijn klanten een heel vertrouwelijke band. Het gebeurde zelfs dat ik op de hoogte was van een zwangerschap nog vòòr de familie het wist”, glimlacht ze. “Ook waren er soms mensen die mijn zaak binnen kwamen met veel verdriet. Het maakte me dan oprecht gelukkig dat ik hen -tevreden met hun kapsel- en een glimlach terug naar huis zag gaan. Er is veel gelachen, maar er zijn ook heel wat tranen gevloeid. Aan roddelen deed ik niet mee: als klanten me iets vertelden, dan bleef dat bij mij.”

Rijkgevulde loopbaan

Liefst 54 jaar werkte Marlène als kapster. “Ik heb niet het gevoel dat ik een dag te lang in mijn kapsalon heb gestaan. Ik heb enorm hard en veel gewerkt. Op mijn zestiende ben ik ermee begonnen. Eerst een jaar onder leercontract verschillende posten gedaan, daarna in twee kapperszaken in Kortrijk waarvan vanaf 1971 dertien jaar vast in hetzelfde kapsalon. Het was hard werken in die tijd, ik deed wat mijn baas me vroeg. Het waren heel lange dagen, maar ik ben dankbaar voor alles wat ik daar leerde. In 1984, nadat we onze dochter kregen, ben ik als zelfstandige begonnen: eerst negen jaar in de Molendreef en daarna heb ik gebouwd in het Schaliënhof waar ik tot enkele weken geleden 31 jaar heb gewerkt.”

“Het gebeurde dat ik op de hoogte was van een zwangerschap nog vòòr de familie het wist”

Een afspraak was ook altijd een afspraak bij Marlène. “Maximum twee klanten had ik telkens in de zaak. Ik nam daar mijn tijd voor. Klant per klant. Mijn klanten wisten dat: op tijd bediend en nooit langer dan een half uurtje wachten. Voor mij was het goed dat ik wist dat ik er mijn tijd aan kon besteden.”

Het lange rechtstaan op het einde was wel lastig. “De laatste jaren kreeg ik last van mijn rug en spartelde mijn heup tegen. Daarom ben ik ook tijdig beginnen afbouwen en kon ik mooi afronden op mijn 70ste, dat was op afgelopen zondag 22 september. Op de vraag of de kappersschaar nu definitief aan de haak hangt, reageert Marlène dat de enige die nog een knipbeurt zal krijgen, haar man is. “Nu zaterdag is het een feest voor de 70-jarigen in ’t Beukenhof in Vichte. Door de drukte moest hij drie weken wachten, maar tegen zaterdag moet het lukken.”

Doel bereikt

Het was ook haar doel: 40 jaar als zelfstandige en 54 jaar in het geheel. Ondertussen werd Marlène oma en reserveert ze haar woensdag steevast voor haar kleinzoon. “Dat zorgen voor hem doe ik ook heel graag, maar nu is het dus tijd om te stoppen met mijn kappersverhaal. Er zijn heel wat traantjes gelaten bij het afscheid. Ik ben overladen met cadeautjes, mooie boeketten en kaartjes. Van mijn kant heb ik aan al mijn dierbare klanten een kleine attentie gegeven om hen persoonlijk te bedanken. Ze waren stuk voor stuk mijn vriendinnen. Het was heel emotioneel. En daarvan ga ik nu eerst wat bekomen en daarna volop genieten met mijn man Luc!”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier