Luc en Martine sluiten hun warme bakkerij in Ettelgem na 32 jaar: “Het was een soort dorpswinkel zoals er vroeger heel veel bestonden”

Martine en Luc met hun 2 dochters voor de bakkerij die eind juni dichtging. © IF
Redactie KW

De inwoners van Ettelgem moeten het sinds eind juni zonder Bakkerij Maene doen. Zaakvoerders Luc Maene (63) en Martine Vanhessche (63) beslisten om er een punt achter te zetten na 32 jaar. “Wij waren al de 4de generatie van de familie achter deze bakkerij. Ooit werd het brood nog rondgebracht met paard en kar”, reageert Martine.

Voor het ontstaan van de bakkerij in de Vijfwegstraat moeten we terugkeren naar Hendrik De Vos die de winkel doorgaf aan dochter Sylvie die gehuwd was met Oscar Maene. Zoon Lucien Maene en zijn vrouw Irene Jonckheere waren de derde generatie.

Vanaf 1 oktober 1991 namen Luc en Martine het roer over. “Sinds 1979 werkte mijn man in de bakkerij van zijn ouders. Als kind reed hij rond op zijn fiets met een broodmand en al zijn vrienden vergezelden hem op hun koersfiets. Na zijn middelbare studies volgde hij de opleiding bakker met een leercontract. Hij leerde de stiel bij zijn ouders.”

Broodronde

Martine studeerde orthopedagogie en nadat ze 10 jaar als opvoedster in een tehuis werkte met jongeren die geplaatst werden door de jeugdrechter, kwam ze op 1 oktober 1991 in de winkel staan. Dat was niet helemaal nieuw voor haar aangezien haar ouders een winkel met voeding en kledij runden in Roksem.

“De klanten kwamen van overal naar onze bakkerij. Tot 2019 deed Luc ook een broodronde met haltes in Jabbeke, Zerkegem, Bekegem, Roksem, Ettelgem en Oudenburg. Daarna bleven we wel nog tot september 2022 brood, pistolets en boterkoeken aan de deur brengen op zondagmorgen in Zerkegem, Roksem, Ettelgem en Oudenburg. Hij reed meer dan 2 uur rond met de bestelwagen en toen hij om half 9 terugkeerde, begon hij met de taarten die besteld waren.”

Meer dan een bakkerij

De zaak van de familie Maene was meer dan een bakkerij want naast brood en gebak vond je er ook andere voedingsmiddelen en dranken tot zelfs wasproducten.

Als er iemand iets nodig had wat niet in de winkel lag, ging ik het gaan halen in mijn huishouden en gaf ik het mee om de mensen te helpen – Martine Vanhessche

“Het was een soort dorpswinkel zoals er vroeger heel veel bestonden. In al die jaren heb ik veel zien veranderen. De jongere generatie heeft een heel ander koopgedrag. En zo is er de concurrentie van de supermarkten die de kleine voedingswinkels dood doen.”

“Ik heb nooit mogen klagen van de verkoop in de bakkerij maar je voelt dat je almaar meer in een wurggreep genomen wordt. Corona heeft er ook voor gezorgd dat de mensen veel veranderd zijn.”

Meer dan een verkoopster

Martine benadrukt dat het sociaal contact met de klanten voor haar altijd heel belangrijk is geweest. “Ik was meer dan een verkoopster. Ik maakte tijd om te luisteren naar de mensen en indien mogelijk gaf ik hen ook raad. Als er iemand iets nodig had wat niet in de winkel lag, ging ik het gaan halen in mijn huishouden en gaf ik het mee om de mensen te helpen.”

“Ik maakte ook nooit een onderscheid want voor mij waren alle klanten gelijk. De laatste week dat we open waren, kregen we veel kaartjes en attenties van de klanten en dat deed natuurlijk deugd.”

Intensief

Sinds september 2022 was de bakkerij niet langer open tijdens het weekend. “We waren toen 61 jaar en de mensen beseffen niet altijd hoe intensief deze stiel is. Luc had amper slaap tussen vrijdagavond en zondagmiddag. Ook voor mij was dat niet meer haalbaar.”

Het koppel heeft uiteindelijk pas begin juni de knoop doorgehakt om de winkel definitief te sluiten. “We hadden natuurlijk al geïnformeerd of Luc de pensioengerechtigde leeftijd bereikt had. We hebben wel nog even getwijfeld of we er zouden mee stoppen.”

Geen opvolging of verkoop

“De opvolging was niet verzekerd aangezien onze 2 dochters beroepshalve een andere weg insloegen. De ene werkt als verpleegster in het AZ Sint-Jan en de andere is interieurarchitect.”

De winkel staat niet te koop. “We weten op dit moment nog niet wat we ermee zullen doen. We wonen hier nog. De leveranciers vertellen ons dat bakkerijen niet meer overgenomen worden. Ons atelier en onze winkel zijn altijd heel goed onderhouden maar als er hier een jonge bakker zou komen, dan zal hij alles willen vernieuwen. En dat zijn heel grote investeringen”, besluit Martine.

(FV)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier