Kuurnse Fietsbieb ’t Schoon Velootje is twee jaar oud: “Aanbod groeide van 34 naar 470 fietsen”

Jos Callens, Mark Plets, Johan Schietgat en Patrick Quartier zetten met passie hun schouders onder de Fietsbieb. © BRU
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Eind augustus viert Fietsbieb ’t Schoon Velootje uit de Kattestraat zijn tweede verjaardag. Van de 470 fietsen die de uitleendienst ter beschikking stelt, zijn er momenteel 390 uitgeleend. Het principe van de Fietsbieb is eenvoudig, voor 20 euro per jaar per kind kan iedereen een jaar lang gebruik maken van een fiets. Wordt deze te klein, dan ruil je het stalen ros doodgewoon in voor een ander exemplaar.

Waar ‘t Schoon Velootje ooit startte met 34 fietsen is ze ondertussen uitgegroeid tot een van de grootste Fietsbiebs van Vlaanderen. In twee jaar tijd groeide het aantal aangeboden fietsen aan tot 470 exemplaren waarvan het overgrote deel voor kinderen bestemd is. “Toen we twee jaar terug met Fietsbieb ’t Schoon Velootje van start gingen, wisten we niet echt waar we aan begonnen”, vertelt Johan Schietgat van de Kuurnse Fietsbieb. “Maar naast de mooie én goede ligging deed ook de mond-tot-mondreclame snel zijn werk.”

“Uiteraard zijn we de gemeente Kuurne heel dankbaar voor het ter beschikking stellen van het gebouw waarin onze fietsuitleendienst huist. We kunnen stellen dat 85 procent van de verhuurde fietsen binnen de gemeentegrenzen van Kuurne blijft en de rest over de regio wordt verdeeld, al hebben we ook fietsen rijden in Oostende en Ronse. De populariteit hebben we ongetwijfeld te danken aan onze overzichtelijke website waarop al onze fietsen te zien zijn samen met alle gegevens zoals de maat, merk, kleur enzovoort. Wie een fiets bij ons komt huren, krijgt meteen ook de garantie dat deze tiptop in orde is.”

Fietsbieb ’t Schoon Velootje is gehuisvest in de Kattestraat 128 en is elke maand op de tweede en vierde zaterdag geopend, telkens van 9 tot 11 uur. Maar ook op afspraak kunnen de aanwezige fietsen bezichtigd worden. “Gezien we duurzaamheid hoog in het vaandel dragen, zijn we dan ook blij dat we al onze aangeboden fietsen een tweede leven kunnen geven en bovendien ook een kind kunnen helpen en gelukkig maken”, vervolgt Johan Schietgat.

Kinderfietsen gevraagd

“Materiaal en vervangstukken worden door ons in de lokale handel aangekocht. In de twee jaar tijd dat we geopend zijn, hebben we slechts één kind gehad die geen fiets meenam naar huis omdat het een gele fiets wou en wij op dat ogenblik deze kleur niet hadden staan in ons gamma. Het is soms grappig wat er doorslaggevend is aan een fiets voor kinderen. Het ene kind neemt een bepaalde fiets voor de sticker die erop terug te vinden is, terwijl een ander kind de fietsbel of het vlagje die aan de fiets bevestigd is, top vindt. Graag wil ik hier ook een warme oproep doen naar jullie lezers met de vraag dat wie een kinderfiets in goede staat heeft staan en er vanaf wil, om deze te schenken aan onze Fietsbieb!”

Kinderkoers

De gezichten achter Fietsbieb ’t Schoon Velootje die zich belangeloos inzetten zijn Johan Schietgat, Patrick Quartier, Jos Callens en Stefaan Victor, Mark Plets en André Schietgat die de technici van dienst zijn van de Fietsbieb. Naast de verhuur van fietsen is Fietsbieb ’t Schoon Velootje ook nog op andere vlakken actief.

“Om zoveel mogelijk kinderen aan het fietsen te krijgen, verlenen we ook onze medewerking aan verschillende evenementen”, weet Jos Callens. “Zo organiseren we op kermismaandag een kinderkoers, organiseren we in de week voorafgaand aan Kuurne-Brussel-Kuurne een fietsbehendigheidsparcours voor de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van de Kuurnse lagere scholen en eind augustus op Spijker en Schardauw in samenwerking met de PZ Vlas een fietscontrole en -labelactie. Ook de diverse verenigingen die Fietsbieb ’t Schoon Velootje uitkiezen als goed doel en geldelijk steunen zijn wij heel erkentelijk.” (BRU)

Wie kennis wil maken met het actuele gamma van Fietsbieb ’t Schoon Velootje, maar niet meteen kan langsgaan, kan terecht opfietsbieb.be/aanbod/west-vlaanderen/kuurne

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier