“Kaas heeft ons leven bepaald”: Hans en Ingeborg Wyndels zeggen na 44 jaar de markten vaarwel

Nieuwe zaakvoerder Karel Ghekiere (links) met de afscheidnemende Ingeborg Wyndels en haar man Hans Decock. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Na 44 jaar hard werken zeggen Hans Decock en zijn vrouw Ingeborg Wyndels de markten definitief vaarwel. Woensdagvoormiddag verkochten ze voor het laatst hun lekkere kazen op de Torhoutse markt en namen afscheid van de vele trouwe klanten. De bloeiende zaak wordt voortgezet door Karel Ghekiere uit Marke, die ze al op 1 januari 2023 heeft overgenomen.

Na de overname beloofden Hans en Ingeborg nog anderhalf jaar in de kaashandel te blijven meedraaien en die termijn zit er nu op. “Het wordt wennen zonder de markten”, zegt Hans. “Maar een mens kan niet eeuwig blijven doorgaan. Sowieso heeft kaas ons leven bepaald. Ik blijf een bijzondere band met dat product hebben. In die mate dat Ingeborg en ik momenteel een eigen webshop in kaas opstarten, die Kaaskeurig heet. We laten de stiel dus nog niet helemaal schieten.”

Koekjes en snoepgoed

Hans (62) en Ingeborg (61) wonen in de Lichterveldestraat in Kortemark. Ze hebben een zoon Michiel (34) en een kleinzoontje Emiel (1,5). “Van kleins af is Michiel in de vakanties vaak met ons meegegaan naar de markten”, aldus Hans. “Hij was echter niet gebeten door de kaasmicrobe en is burgerlijk ingenieur natuurwetenschappen geworden. Hij heeft ons werk niet voortgezet.”

De kaashandel is in 1950 op bescheiden leest gestart met de ouders van Hans: Michel Decock en Alice Deprez. Zij begonnen de markten te doen met een kraampje waarin ze behalve kaas ook koekjes en snoepgoed verkochten. Pas vanaf 1962 spitsten ze zich volledig op de kazen toe.

“Het gaat zeker niet slecht met de markten,vooral de voedselkramen doen het goed”

“Als jongetje van een jaar of acht vergezelde ik op zaterdagen en in de vakanties met plezier mijn ouders op de markten”, zegt Hans. “Zo ben ik erin gerold. Toen ik 18 was 44 jaar geleden besloot ik om niet verder te studeren, maar in de zaak van mijn ouders te stappen. In 1984, het jaar waarin mijn vader gestorven is, heb ik de handel overgenomen. Ik was op dat moment 22 jaar. Samen met mijn vrouw Ingeborg heb ik de zaak verder uitgebouwd tot wat ze nu geworden is. Ingeborg en ik hebben elkaar op jonge leeftijd leren kennen op een fuif op de wijk Don Bosco in Torhout. Dat was in 1979. We zijn dus al 45 jaar een koppel. Na ons huwelijk woonden we eerst in de Amersveldestraat in Kortemark. Eind 1989 zijn we naar onze huidige woonst in de Lichterveldestraat verhuisd.”

Graag met kaas bezig

Hans en Ingeborg trokken op dinsdag met hun kazen naar de markt in Roeselare, op woensdag naar Torhout, op donderdag naar Tielt, op vrijdag naar Nieuwpoort en op zaterdag naar Brugge.

“Jaren geleden gingen we op maandag ook nog naar de markt van Gistel, maar daar zijn we mee gestopt”, aldus Ingeborg. “We deden destijds na de marktdag tevens aan thuisverkoop. Dan zetten we ons kraam thuis weer open. Vanaf eind 1992 was dat het geval op woensdag-, vrijdag- en zaterdagnamiddag, plus op zondagvoormiddag. Geleidelijk hebben we die verkoop afgebouwd. Op het laatste tot anderhalf jaar geleden deden we dat enkel nog op vrijdag. Je wordt wat ouder en kunt meer rust gebruiken.”

Hans en Ingeborg boden op de markten om en bij de 220 verschillende soorten kaas aan. Met kennis van zaken, steunend op hun lange ervaring. “We hebben thuis een ruime kelder waarin er heel wat kaas op voorraad ligt”, zegt Hans. “Ik laat er bepaalde kazen rijpen, wat de smaak ten goede komt. Ik ben gewoon heel graag met kaas bezig. Mijn liefde voor dat product is gigantisch.”

Webshop Kaaskeurig

Of de markten toekomst blijven hebben? Hans: “Heel zeker. Het gaat allesbehalve slecht, zeker voor de voedselkramen. Wel vind ik het jammer dat je nog zelden standwerkers op de markten aantreft. Die brengen er de sfeer in. Het meest nadelig voor de verkoop is regenweer. Dan blijven sommige klanten thuis. Maar we hebben nooit te klagen gehad.”

“Dankzij onze nieuwe webshop Kaaskeurig.be blijven we voeling houden met het product dat we al die jaren op de markten hebben verkocht. We bieden een 50-tal verschillende soorten kaas aan. Allemaal even smaakvol dankzij een doordachte selectie en eigen natuurlijke rijping. Het gevarieerde aanbod wordt regelmatig aangepast. Alle kazen worden vers versneden. We verkopen ze enerzijds via automaten in Gits en Hooglede en anderzijds via afhaling bij ons thuis in Kortemark. We kijken er sterk naar uit.”

Fietsen, tuin en trompet

Of er nog tijd blijft voor hobby’s? “Ik fiets heel graag”, zegt Ingeborg. “We hebben al een aantal fietsvakanties achter de rug. Dan bezoeken we altijd wel een of andere kaasmakerij, we kunnen het niet laten. Ik werk ook met plezier in onze grote tuin.”

“Ik speel trompet bij Jorko in Koekelare”, vult Hans aan. “Dat is eigenlijk een jeugdorkest, maar als je 62 bent, mag je je toch nog jong voelen, hé? (lacht) Ik kan me helemaal uitleven in de muziek.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier