
CASA vraagt het faillissement aan. Dat heeft de interieurketen woensdag bekendgemaakt. In ons land staan hierdoor 544 banen op de helling. In West-Vlaanderen heeft CASA vestigingen in Roeselare, Brugge, Oostende, Kortrijk, Waregem, Knokke-Heist, Nieuwpoort en De Panne.
Het bedrijf zegt zijn schulden niet meer te kunnen betalen. Bijgevolg vragen CASA International en CASA Logistics het faillissement aan. CASA International omvat de Belgische activiteiten van de keten. CASA Logistiscs is het logistiek platform in ons land.
Daardoor sluiten naast 63 winkels ook het distributiecentrum en het hoofdkantoor in Olen met een impact op 544 medewerkers in België, aldus het bedrijf in een persbericht.
CASA is de voorbije jaren net als heel wat andere retailketens in moeilijke financiële papieren beland. Het bedrijf ging op zoek naar meer inkomsten en extra financiering, sloot verlieslatende winkels en reorganiseerde het hoofdkantoor.
Bescherming tegen schuldeisers
Door “ongunstige ontwikkelingen in de Europese ‘home & deco’-retailmarkt” diende het echter eind oktober 2024 een verzoek tot gerechtelijke reorgansiatie in. Daardoor was het beschermd tegen schuldeisers. Die bescherming liep tot 12 maart. “Tijdens die beschermingsperiode werd er een schuldherschikking onderhandeld met een reeks schuldeisers, maar dat heeft helaas niet geleid tot het beoogde resultaat”, aldus CASA.
In de zoektocht naar extra middelen werd met twaalf partijen gesproken, zegt de interieurketen. Verschillende opties werden geanalyseerd, zoals een doorstart met minder winkels en extra financiering van de huidige aandeelhouders. “Tot op het laatste moment werd naar oplossingen gezocht, maar helaas hebben alle inspanningen en de vele gesprekken niet tot een positieve uitkomst geleid. Daarnaast bleek geen enkele externe financier of strategische partij zich te willen verbinden aan een van de voorgestelde opties”, klinkt het.
Winkels gesloten
CASA International kan vandaag de schulden niet meer betalen. Het bedrijf is daarom verplicht het faillissement aan te vragen. Dat gebeurt vandaag, woensdag, bij de ondernemingsrechtbank van Turnhout. Het zal vervolgens aan de curator zijn om te beslissen wat gebeurt met de winkels en het personeel. In afwachting zijn de winkels gesloten, aldus een woordvoerster.
De keten is behalve in ons land ook actief in Nederland, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Luxemburg, Spanje en Portugal en stelt alles samen 2.230 medewerkers tewerk. Wat zal gebeuren met de winkels buiten België hangt af van het wettelijk kader en de feitelijke situatie in die landen.
ASA is een van origine Belgische keten, die in 1988 bij de bekende Nederlandse ondernemersfamilie Blokker belandde. In april 2021 verkocht die de keten aan de Amsterdamse investeringsgroep Globitas. Vandaag is die nog steeds voor 51 procent eigenaar. De rest is in handen van de Nederlandse ondernemer Frank Pruijn. Eerder was ook de Zweeds-Libanese zakenman Ayad Al-Saffar in het kapitaal van CASA gestapt, maar dat duurde maar enkele maanden.
In onze provincie heeft CASA vestigingen in Roeselare, Brugge, Oostende, Kortrijk, Waregem, Knokke, Nieuwpoort en De Panne.
Werknemers begeleiden naar nieuwe job
De federale regering wil alles in het werk stellen om de getroffen werknemers van interieurketen CASA te begeleiden naar een nieuwe job. Dat zegt minister van Werk David Clarinval. De MR-minister zal de vakbonden uitnodigen op zijn kabinet om de outplacementmogelijkheden te bekijken, zegt hij.
De winkelketen maakte woensdag bekend dat CASA International en CASA Logistics het failissement aanvragen. Daardoor sluiten 63 winkels in België, het distributiecentrum en het hoofdkantoor in Olen, met een impact op 544 medewerkers.
Clarinval spreekt van een “zware slag voor de betrokken werknemers en hun gezinnen”. De federale regering zal samen met de gewesten en de sociale partners “alles in het werk stellen om de getroffen werkenmers te begeleiden”, zegt hij. Zo komen er omscholingsprogramma’s en ondersteuning in hun zoektocht naar een job, belooft de minister. Hij nodigt de vakbonden binnenkort uit op zijn kabinet om de outplacementmogelijkheden te bekijken.
Volgens Clarinval benadrukt het failissement van CASA de uitdagingen waarmee de distributiecentrum kampt, zoals veranderende consumptiegewoonten en de concurrentie van webwinkels. “Het is van essentieel belang om onze ondersteuning van de Belgische ondernemingen te versterken, opdat zij zich kunnen aanpassen aan deze veranderingen en concurrentieel kunnen blijven”, vindt hij.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier