Momenteel verrijst tussen de Zuidkaai en de Prins Albertlaan de in het oog springende nieuwbouw van Moderna Products. Tegen maart 2022 wil de producent van onder meer huisdierenkooien intrek nemen in het gebouw op de vroegere site Sabbe-Dubaere. En die nieuwbouw voldoet aan de modernste vereisten en is volledig energieneutraal.
In Izegem is Moderna bij de oudere generaties bekend als de knopenfabrikant, maar in de Lodewijk de Raetlaan worden nu enkel kunstoftoebehoren voor huisdieren ontworpen en geproduceerd. Maar uitbreiding en vernieuwing drongen zich op en ceo Bart Bonte en zijn echtgenote Chantal Saelen, derde generatie van het familiebedrijf, wisten de hand te leggen op de site Sabbe-Dubaere langs het kanaal. Tot tevredenheid van burgemeester Bert Maertens die zich ook liet rondleiden op de werf. “Izegem is een van de dichtst bevolkte gemeenten van West-Vlaanderen. De grond is hier schaars. We zijn blij dat dit bedrijf, dat ook 100 mensen tewerkstelt, in onze stad blijft en een oude industriële site weer nieuw leven in zal blazen.”
In september 2021 wordt het productiegebouw in dienst genomen, in november 2021 zal de hoogbouwopslagruimte af zijn. In maart 2022, wanneer ook de kantoren langs de kant van de Zuidkaai afgewerkt zijn, zal de volledige verhuizing gebeuren.
De bouwwerken blijven ondertussen niet onopgemerkt. De 39 meter hoge ijzeren constructie die straks helemaal bekleed wordt, springt kleurrijk in het oog. Ook in het oog van hobbyfotograaf Lucien Vandenbroucke die op Facebook al heel wat foto’s deelde.
“Afgelopen coronajaar kende onze productie nog een stijging van 30 procent, we hebben meer ruimte nodig om dat te kunnen blijven bolwerken”, doet Bart Bonte uit de doeken. De nieuwe site is 28.275 vierkante meter groot, waarvan 17.000 vierkante meter – in verschillende niveaus – zal bebouwd zijn. Momenteel heeft Moderna Products 25 spuitgietmachines in gebruik. Straks worden dat er 30 en op termijn 55. Ook de nabijheid van het kanaal is een opsteker. “Momenteel bestaat 35 procent van onze grondstoffen uit gerecycleerd materiaal. De bedoeling is om dat naar 98 procent op te trekken. Er komen hier ook acht silo’s van elk 200 ton. Een schip kan 1.000 ton vervoeren, we hebben dus de nodige opslagcapaciteit voorzien.”
Het hele project wordt gerealiseerd met enkele partners. Beeuwsaert Construct uit Ledegem is de totaalaannemer voor afbraak, grondwerken, betonbouw, buitenaanleg… Mecalux neemt de ‘highbay’ (hoogbouw opslagruimte) met 12.500 palletplaatsen (nu 3.500 in Kachtem) voor zijn rekening. Vijf volautomatische palletkranten zullen de 14 lagen bereiken. Isocab (Ingelmunster) zorgt voor de bekleding in lichtgrijs van de ‘highbay’. PME staat in voor de technieken. Het energieneutraal gebouw krijgt geen gasaansluiting, verwarming gebeurt via recuperatie van restwarmte uit de productie. AAVO is het architectenbureau met ervaring in hoogbouwmagazijnen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier