Imog opent nieuwe sorteerinstallatie van 15 miljoen euro in Harelbeke: “Uniek in zijn soort in België”

We herkennen onder meer minister van Klimaat Melissa Depraetere, voorzitter van Imog Rik Soens en Johan Bonnier van Imog, Werner Annaert, administrateur-generaal van OVAM, burgemeester Alain Top en bestendig afgevaardigde Jean baron de Bethune. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Bij Imog aan de Kortrijksesteenweg in Harelbeke vond de officiële opening plaats van het nieuwe sorteercentrum. Het gaat om de GV8-sorteerinstallatie om het grofvuil van de gezinnen en bedrijfsafval volgens de normen van Vlarema 8 te sorteren. De sorteerinstallatie is uniek in zijn soort in België.

De bouw van de GV8-sorteerinstallatie werd eind 2023 gestart en bestaat uit een reeks machines zoals een zakkenscheurder, een trommelzeef, een windzifter, een infraroodlezer, magneten, non-ferroscheiders en stof-afzuigers die het grofvuil en het bedrijfsafval soort per soort filtert. In een tweede hal wordt de voorsortering verder afgewerkt door gespecialiseerd personeel. De restfractie – dat is alles wat overblijft na de voorsortering – gaat naar de bunker om samen met het restafval te worden verbrand.

60.000 ton per jaar

“De installatie zorgt voor een doorgedreven voorsortering die nodig is om de materiaalstromen per soort te filteren en verontreinigingen te elimineren. Een innovatie die kan tellen”, zegt administrateur-generaal van OVAM Werner Annaert.

“Op termijn voorzien we een werking waar in twee ploegen met samen vijftien à achttien voltijdsequivalenten zo’n 60.000 ton per jaar kan worden verwerkt”, zegt Johan Bonnier van de afvalintercommunale Imog. “Het is een belangrijke stap in de urban mining-filosofie. Tot nu toe stootten we nog te vaak op technische grenzen om het grofvuil en bedrijfsafval om te zetten in materialen die voldoende zuiver en homogeen, soort per soort, gerecycleerd werden. Met deze installatie kunnen zuivere eindproducten als puin, hout, papier, karton, folies, harde kunststoffen, ferro’s en non-ferro’s uit het afval gehaald worden die dan als grondstof kunnen worden gebruikt in onze economie.”

Koploper

Kersvers minister van Klimaat Melissa Depraetere (Vooruit) mocht het lintje doorknippen om de verbrandingsoven officieel te openen. “Voor de allereerste keer een lintje mogen knippen als Vlaams minister van Klimaat is niet niks (lacht). De opening van de nieuwe verbrandingsoven in Imog Harelbeke is nu een feit en bewijst dat Imog een koploper is op vlak van innovatie. Goede afvalverwerking is zo belangrijk voor het klimaat. Maar ook om onze buurten en wijken proper te houden”, aldus Depraetere.

Het gaat om een investering van 15 miljoen euro en een tewerkstelling van vijftien voltijdsequivalenten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier