“Het recept voor de preparé gaat voorgoed de kluis in”: Charcuterie Mazure in Oostende gaat dit weekend voor altijd dicht

Het team van Charcuterie Mazure. We zien Aaike Boucquaert, Fré Carbonez, Michele Mazure, Birger D’Hont, Jerome Atasanov en Douglas Sweetlove. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Charcuterie Mazure sluit aanstaande zaterdagavond voorgoed de deuren. Daarmee verdwijnt een stuk Oostendse geschiedenis. “Het recept voor de preparé gaat voorgoed de kluis in”, luidt het. Boegbeeld Michèle Mazure blikt tevreden terug: “We willen eindigen in schoonheid.”

André Mazure en Liliane Vandenberghe starten in 1955 met een eigen charcuteriezaak in de Kapellestraat vlakbij het Wapenplein. Na het overlijden van haar moeder neemt Michèle in 1984 de zaak over. Chef Marcel was er toen ook al bij en zou 40 jaar in de zaak werken. Later worden ook haar kinderen actief in de zaak: Douglas werkt er sinds zijn vijftiende en na het overlijden van chef Marcel zette ook Woody mee zijn schouders onder Charcuterie Mazure, net zoals Michèle dat destijds had gedaan.

Witte kleren, rode schort

“Het verkeersvrij maken van de Kapellestraat was een goede zaak voor ons”, zegt Fré ‘preparé’ Carbonez. Hij werkt al 41 jaar bij Mazure en is met de broers Woody en Douglas Sweetlove en Michèle één van de gezichten van de bekendste charcuteriewinkel in Oostende. “Ik startte hier als jobstudent. Ik ben mevrouw Michèle altijd trouw gebleven, want ze is een goede baas met een warm hart. In de loop der jaren hebben we met veel jobstudenten gewerkt. Later kwamen ze hier terug voor een tijdelijke job. Daardoor had je altijd een goede equipe.”

“Ik ben mevrouw Michèle altijd trouw gebleven, want ze is een goede baas met een warm hart” – Fré ‘preparé’ Carbonez

Michèle behield de standaard: personeel in witte werkkledij met een rode schort. En vooral zeker vier mensen achter de toonbank om de vele klanten snel te kunnen bedienen. “Het is niet steeds evident om voldoende werkvolk te vinden”, luidt het. Sinds begin dit jaar was de zaak op woensdag gesloten. Free bekent over de definitieve sluiting: “We waren geschrokken van de beslissing, maar we moeten ze respecteren. Iedereen komt wel op zijn pootjes terecht, want iedereen die bij Mazure aan de slag was, kan werken.”

Bekende preparé

In de zaak zijn alle fijne vleeswaren, patés en bereidingen verkrijgbaar, maar toch is Mazure vooral bekend door de americain preparé, door zanger en acteur Iwein Segers in De Zondag onlangs nog uitgeroepen tot derde beste preparé van het hele land. De lichtjes pikante delicatesse is bekend tot ver buiten Oostende. “Het werd zelfs bezongen in het liedje Ostende van Kleine Sanders en Skumic. Ze zijn hier nog komen opnemen voor hun videoclip”, herinnert Douglas zich. “Het recept voor die preparé gaat al drie generaties mee. Maar het blijft geheim en gaat na de sluiting in de kluis”, duidt Douglas.

Chef Marcel

Slager Marcel Lievens was de motor van de winkel. “Hij was kampioen in het uitbenen, nam ook deel aan wedstrijden en was zo snel dat hij lang voor de anderen klaar was”, herinnert Michèle zich. Fré Carbonnez blikt ook even terug: “We hebben heel veel te danken aan chef Marcel. Hij was hier zeven dagen op zeven. Een boom van een vent met een enorme kracht. Maar een fantastische mens. Hij is plots overleden. In april zal het tien jaar zijn.”

Er wordt lovend over Marcel gesproken. En ook Michèle krijgt het even moeilijk: “Dankzij Marcel zijn we zo ver geraakt. Het was een groot verlies in 2015. Toen is er ook iets geknakt bij mij.”

Laatste keer

Michèle blikt tevreden terug: “Ik hielp al in de winkel van toen ik twaalf jaar was. Toen mijn mama overleed, heb ik de zaak overgenomen, maar ik heb het steeds graag gedaan. Ik ben 69 jaar en sukkel met de rug. Een gevolg van het vele heffen en draaien aan de toonbank.”

De zaak sluit zaterdag omdat het gebouw verkocht wordt. “Een overname was niet aan de orde”, zegt Michèle, die nog elke dag aanwezig is in de zaak. Woody en Douglas Sweetlove gaan een nieuwe uitdaging aan. Het team besluit: “We willen vooral de talrijke klanten danken die ons trouw bleven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier