“Het leek wel een losgeslagen meute”: Terre Bleue Roeselare sluit definitief de deuren

Terre Bleue Roeselare sluit op maandag 5 augustus om 16 uur definitief de deuren. © foto Stefaan Beel
Peter Soete

Terre Bleue Roeselare sluit op maandag 5 augustus om 16 uur definitief de deuren. Vanaf 1 augustus startte een faillissement-uitverkoop en dat liep voor de medewerkers én klanten niet altijd van een leien dakje.

Duror Fashion Group uit Nazareth, het moederbedrijf van modemerken Terre Bleue, Gigue en Zilton is failliet. Er staan 150 medewerkers op straat, maar dit faillissement heeft ook een impact op de winkels en boetieks van de groep. Ook in Roeselare was er een mooie boetiek van Terre Bleue en deze winkel op de hoek van de Ooststraat en Jan Mahieustraat sluit op maandag 5 augustus om 16 uur definitief de deuren. De uitverkoop die op 1 augustus startte, verliep echter niet altijd even rustig.

Schelden en duwen

Martine Vandepoele uit Kortemark, die al zeven jaar medewerker is in de Roeselaarse boetiek, maakte het mee vanop de eerste rij. “Ik kom altijd met de trein naar mijn werk en ik zag het al toen ik van het station naar de winkel stapte. Kooplustigen vormden een lange rij in de Ooststraat en minstens een even lange rij was er in de Jan Mahieustraat. Toen de winkel de deuren opende, probeerde iedereen op hetzelfde ogenblik binnen te geraken. Er werd gescholden, geduwd en getrokken, het was ongelooflijk.”

“Het merendeel van de mensen hadden we nog nooit gezien in de zaak, maar er waren ook enkele vaste klanten die stonden aan te schuiven. Ze keken, net als ik, hun ogen uit. Het was zelfs zo erg dat de stad paaltjes is komen zetten in de straat om te proberen een beetje orde te scheppen in de chaos. Misschien was er beter een moment geweest om onze vaste klanten op een vroeger tijdstip te ontvangen, want zij verdienden zeker niet zo’n laatste, chaotische koopjesperiode.”

“Wij werden letterlijk onder de voet gelopen en mensen spurtten naar de rekken en probeerden zo veel mogelijk kledingstukken mee te nemen naar een pashokje. Er waren zelfs dames die het geduld niet opbrachten om te wachten tot er een pashokje vrij was. Ze kleedden zich doodleuk uit en stonden in hun lingerie in de winkel. De voorbijgangers konden die vrouwen, die zich helemaal niet geneerden, gewoon zien staan in hun bh. En wanneer een kledingstuk niet paste, hingen ze het zelfs niet terug in het rek, ze gooiden het gewoon op de grond! Schaamteloos.”

Veel verdriet

“Ik heb hier altijd heel graag gewerkt en ik mag zeggen dat ik hier zeven vette jaren heb gekend. Ik mocht werken in een prachtige boetiek, ik werd altijd correct behandeld en betaald en ik had een goed contact met de klanten. Ik heb nog niet echt uitzicht op een nieuwe job. Ik ben wel al op een paar plaatsen binnengestapt om me voor te stellen en mijn situatie uit te leggen. Vooraleer ik zeven jaar bij Terre Bleue werkte, was ik aan de slag bij een grote winkel in Kortemark waar ik mee verantwoordelijk was voor de textielafdeling van de zaak.”

“Het is doodjammer dat zo’n mooi merk failliet gaat, dat doet me echt veel verdriet. Maar om 16 uur sluiten we hier voor de allerlaatste keer de deuren van onze boetiek. En ja, misschien heb ik ook voor de laatste keer de trein naar Roeselare genomen om naar mijn job te komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier