Gerry Bouttry neemt na 30 jaar afscheid van fietsenzaak in Houtem: “Service was zo belangrijk”

“De grote diefstal in 2012 was een stevige opdoffer”, vertelt Gerry Bouttry. (foto MVO) © Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Met een krop in de keel trok Gerry Bouttry (70) voor de laatste keer de deur achter zich toe van de alom gekende fietsenzaak in Houtem die hij samen met zijn vrouw Christiane Clauw 30 jaar lang heeft uitgebaat. Het hoofdstuk fietsen verkopen en herstellen is definitief afgesloten. Nu krijgt Gerry des te meer tijd om zelf te fietsen, want met die passie is ook alles begonnen.

Gerry begint zijn levensverhaal in omgekeerde chronologische volgorde te vertellen, terwijl hij de laatste onderdelen van de fietslift in zijn atelier demonteert. “Hier heb ik duizenden uren gesleten”, zegt hij mijmerend. “Maar mijn eigen fiets hang ik nog lang niet aan de haak. Bij momenten zal ik de zaak wel eens missen, maar ik kijk zeker ook uit naar mijn nieuwe leven. We starten met een nieuwe lei in Kortemark, waar we een huis met een mooie tuin hebben. Eindelijk zal ik mijn vrouw in de watten kunnen leggen zoals ze het verdient, want daar had ik veel jaren niet genoeg tijd voor.”

“Dat geldt ook voor mijn kinderen en kleinkinderen. Ik kijk ernaar uit om mijn zoon Miguel meer te bezoeken, hij woont in Frankrijk. Het deed ook deugd dat we nog bedankingen hebben gekregen van trouwe klanten, zoals van een taxichauffeur uit Duinkerke die nog speciaal heeft gebeld.”

Pashokje in de badkamer

De fietsmicrobe kreeg Gerry al vroeg te pakken. Op zijn 15de is hij beginnen koersen, en dat hield hij vol tot zijn 27ste. “Ik heb de gloriejaren van Michel Pollentier en Freddy Maertens meegemaakt”, blikt Gerry terug, met een fonkeling in zijn ogen. “Elke bocht van het parcours kenden we toen van buiten.”

Gerry’s carrière startte in de nertskwekerij van zijn vader in Adinkerke. “Enkele jaren later ben ik begonnen in de fietsenwinkel van mijn schoonvader Willy Vanheste. Hij was voormalig profwielrenner en burgemeester van De Panne”, vertelt Gerry verder. “Mijn vrouw is de zus van zijn vrouw.”

“In 1992 hebben we de stap gezet om als zelfstandige te beginnen. We verkochten ook kleding en voeding. We zijn gestart in het privéhuis naast het huidige atelier. In het begin was onze woonkamer de winkel en onze badkamer was het pashokje. In 1993 hebben we gebouwd en op Moederdag de zaak geopend. Christiane deed al die jaren de winkel, ze kon net zo goed een fiets verkopen als ik.”

Gerry hield zich vooral bezig met herstellingen. “Service vonden we allebei heel belangrijk. Daarvoor kwamen de mensen van ver, zelfs uit Frankrijk, uit het binnenland en van Knokke tot De Panne. We hadden ook bekende klanten, zoals Wilfried Martens die hier ooit plat reed in de regen. Ook Geert Bourgeois belandde hier en sindsdien ging ik elk jaar bij hem langs in zijn tweede verblijf in Oostduinkerke om zijn fiets op punt te stellen. Mensen kwamen regelmatig hun verhaal vertellen, en Christiane is iemand die heel goed kan luisteren en soms ook raad gaf.”

Steenrijk

Christiane en Gerry waren gespecialiseerd in mountainbikes en koersfietsen, de laatste jaren ook in het ombouwen naar elektrische fietsen. “In 2012 hebben we een zware tegenslag gehad: op één nacht hebben ze toen zo’n 50 dure fietsen gestolen. Dat heeft ons doen besluiten om af te bouwen. We hebben geen fietsen meer bijgekocht. Het was een financiële opdoffer, maar ik ben steenrijk in mijn hart omdat ik gelukkig ben”, besluit Gerry.

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier