Garage Tavernier viert 60-jarig bestaan met feestweekend op 13 en 14 april: “Sinds dag één in familiehanden”

Op de foto zien we Stefaan, Patricia en Axel Tavernier met het voltallige personeelsteam. © BC

Lucien Tavernier startte 60 jaar geleden met de Volkswagengarage langs de Torhoutsesteenweg in Zedelgem. Sinds 1987 zit zoon Stefaan achter het stuur van het bedrijf en de toekomst ziet er goed uit, want ook zoon Axel weet hoe hij aan auto’s moet sleutelen. “De opvolging is verzekerd, maar ik denk nog niet aan stoppen. Daarvoor doe ik dit nog veel te graag”, aldus Stefaan Tavernier.

In 1963 werd garage Tavernier opgericht door Lucien Tavernier, nu 96 jaar. Al na de Tweede Wereldoorlog in 1945 was hij actief in de auto- en motorsport. Van zijn passie besloot hij zijn beroep te maken en dat groeide uit tot de succesvolle garage op Zuidwege. “Mijn ouders woonden in Roksem en mijn moeder wou in 1963 een tankstation starten langs de Torhoutsesteenweg in Zedelgem of langs de Gistelsesteenweg in Jabbeke. Ze was ondertussen een tijdje gestopt als uitbaatster van café Den Arend in Zedelgem, waar nu café Het Groenhof gelegen is, en ze miste het om commercie te doen. Mijn vader was toen vertegenwoordiger van Vedol-olie. Hij ging de auto’s tellen die langs de Gistelsesteenweg en de Torhoutsesteenweg reden en besliste om in Zedelgem het tankstation te plaatsen”, opent Stefaan Tavernier met een stukje geschiedenis.

“De wagen van de toekomst, bleek dat toch niet te zijn”

“Op een dag stopte Pierre d’Ieteren, zaakvoerder van het bedrijf dat Volkswagen invoert, aan het station om te tanken. Hij vroeg of mijn ouders niet geïnteresseerd waren om dealer van Volkswagen te worden. Ze hebben die kans met beide handen gegrepen.”

Stefaan was de enige van de kinderen die ook de knepen van het vak wou leren. “Voor mij was het al van kleins af een uitgemaakte zaak dat ik mee in het bedrijf zou stappen, ik heb er zelfs nooit aan gedacht om iets anders te doen. Na mijn legerdienst ben ik in 1983 in de garage aan het werk gegaan. We hebben toen de carrosserie bijgebouwd. In 1987 heb ik de zaak overgenomen. Ook mijn echtgenote Patricia draait sindsdien voltijds mee in de garage. Zij neemt niet alleen de volledige administratie op zich, maar is ook mijn rechter- én linkerhand. Zo’n 29 jaar geleden hebben we een nieuwe toonzaal gebouwd en de werkplaats uitgebreid.”

Derde generatie

Ondertussen werkt zoon Axel ook mee in het bedrijf. “Axel is ingenieur elektromechanica en werkt sinds twee jaar bij ons. Het is de bedoeling dat hij me zal opvolgen. Wanneer dat zal zijn? (lacht) Nog niet meteen, ik doe het nog veel te graag.”

Toen we Stefaan interviewden naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van garage Tavernier, vroegen we hem wat het geheim was van een halve eeuw succes. “Elke dag in het bedrijf zijn, niet stilstaan, de nieuwste modellen en de beste occasies in huis hebben”, vertelde Stefaan toen. Nu, tien jaar later is dit nog steeds de gouden formule. “Ook het voorbije decennium bleef de tijd niet stilstaan. Denk maar aan de opmars van de elektrische wagen. Het leek een mijlpaal te worden, maar de hype is ondertussen wel gepasseerd. De wagen van de toekomst, bleek dat toch niet te zijn.. Nog een grote stap die we zelf maakten, was de installatie van een CNG-station, waarbij het milieuvriendelijke CNG staat voor Compressed Natural Gas.”

Blauwe diesel

Als de elektrische wagen de toekomst niet is, wat is dat dan wel? “Klimaatvriendelijke brandstoffen, zoals HVO dat in de volksmond blauwe diesel genoemd wordt. Maar dan wel in de volksmond van onze noorderburen, want hier in België kan blauwe diesel nauwelijks getankt worden. Wat de reden is? Het is iets duurder dan gewone diesel. De regering zou een verlaging van de accijnzen kunnen overwegen. Want laat ons eerlijk zijn, als je een liter tankt dan betaal je daar vooral accijnzen op. HVO stoot tot 90 procent minder CO² uit in vergelijking met gewone diesel. Alle dieselwagens die gebouwd zijn in 2017 en later zouden deze brandstof moeten kunnen tanken.”

Stefaan heeft een grote passie voor oldtimers. “Klopt, daarom organiseren we in ons feestweekend op 13 en 14 april iedereen is welkom ook verschillende oldtimerritten met Volkswagens, Audi’s en Porsches. Via deze weg willen we ook onze trouwe klanten en ons trouw personeel bedanken. Zij zijn de grootste troeven om het bedrijf te laten draaien. Zonder hen zijn we niets.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier