Davy Spriet en Chaèlle Ornelis zetten de ouderlijke hoeve voort van zijn ouders Pol en Liliane in de Oostmoerstraat in Snellegem bij Jabbeke. Anderhalf jaar geleden kwam daar ook hoeveslagerij Vlees & Zo bij. “Als kind wou ik bakker worden, maar ik ben slager geworden. Ook onze oudste dochter studeert nu voor slager.”
Davy Spriet (42), Chaèlle Ornelis (37) en hun dochters Cystine (13) en Hanne (10) wonen op de ouderlijke boerderij van Davy in de Oostmoerstraat in Snellegem. “Dat hij, als enige zoon, het landbouwbedrijf voort zou zetten, stond in de sterren geschreven. Davy is een landbouwer in hart en nieren. Hij is heel gepassioneerd bezig met zijn stiel. Genetica is bijvoorbeeld iets waar hij erg geïnteresseerd mee bezig is”, begint Chaèlle.
Zij heeft een bachelor rechtspraktijk op zak en werkte tot begin dit jaar bij Syntra West. Toen is ze gestopt om volledig met Vlees & Zo bezig te kunnen zijn. “Als kind wou ik bakker worden. Maar mijn mama vond dat niets voor een vrouw, ‘s nachts werken. Dus borg ik die plannen op. Drie jaar geleden ben ik met een opleiding slager-spekslager gestart je moet weten, ik had nog nooit een schelle vlees in mijn handen gehouden en ik ben net afgestudeerd. Ik wist altijd al dat ik wat meer op de boerderij zou betrokken worden zodra Davy’s vader van plan was om zijn werk af te bouwen. Maar ik wou graag een eigen project en onze varkensstal kwam leeg te staan, dus was er ook plaats voor. Daarom heb ik de opleiding gevolgd en startten we anderhalf jaar geleden hoeveslagerij Vlees & Zo op. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Dit is wat ik écht graag doe. Sinds de start zijn we alleen maar verder blijven groeien en evolueren.”
Opvolging verzekerd
De hoeveslagerij is open van woensdag tot en met zaterdag. “Ik werk zoveel mogelijk volgens de korte keten. Ons aanbod telt ons eigen Belgisch witblauw rundvlees, varkensvlees van Gusto uit Aalter en kip. Daarnaast biedt ons gamma ook producten aan van collega-landbouwers. De zuivelproducten bijvoorbeeld komen van De Bossneppe in Lichtervelde, de kaas halen we bij kaasmakerij ‘t Groendal in Roeselare.”
De opvolging lijkt verzekerd op hoeve Spriet-Ornelis. Jongste dochter Hanne wil later landbouwster worden en oudste dochter Cystine studeert nu al voor slager aan hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. “We zijn naar de opendeurdag geweest en ik was meteen overtuigd. Nu heb ik mijn eerste jaar achter de rug. Ik heb het erg naar mijn zin. Volgend jaar leren we zelfs al uitbenen. Als ik kan, help ik mama ook graag een handje thuis”, vertelt Cystine.
Van vloeren naar vlees
Niet alleen dochter Cystine raakte gecharmeerd door het werk van haar mama, ook Chaèlles vader Patrick heeft de microbe te pakken. “Hij werkt hier als vaste flexi. Ik heb hem omgetoverd van vloerlegger tot chef atelier. (lach) Hij is ervoor in de wieg gelegd en maakt fantastisch lekkere salades”, vervolgt Chaèlle.
“Er gaat hier bijna niemand buiten zonder droogworsten”
Chaèlle en haar team maken bijna alle charcuterie zelf. “Ik amuseer me daar erg mee. Dingen uitproberen en ook de klanten laten proeven. Ik hou van dat familiale karakter. Paté, bloedworst, kippenwit, vleesbrood, lookworst, lunchworst, grillworst en noem maar op: we maken het allemaal zelf”, zegt Chaèlle. “Ik mag ook zeker onze droogworsten niet vergeten, want die zijn erg populair. Elke week maak ik 70 kilogram droogworst. Er gaat hier praktisch niemand buiten zonder. Ik heb klanten die elke week speciaal om een lading komen. Het is een specialiteit van het huis, net als ons eigen Belgisch witblauw. Dat wordt niet alleen met veel liefde gekweekt door mijn man, alle voeders voor de dieren komen ook van onze boerderij: maïs, gras, bieten,… Enkel soja kweken we niet, omdat dat niet mogelijk is.”
Of er nog dromen zijn voor de toekomst? “Ik zou de toonbank graag nog verdubbelen, zo ongeveer tegen de tijd dat Cystine haar opleiding voltooid heeft. Al wil ik haar zeker niet onder druk zetten om later in de zaak te komen. Als ze nog van gedacht van verandert, dan is dat ook prima.”
Info: www.vleesenzo.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier