Cacaoprijzen stijgen, maar chocolatiers van Beugnies houden hoofd koel: “Prijsstijging van maximum 10%”

Nicolas Beugnies, Cindy Beunens (48) en Arthur Beugnies (27) © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

De wereldbevoorrading van cacao staat onder druk. “Weerfenomeen El Niño zorgde voor te veel vocht, door de Russisch-Oekraïense Oorlog werden geen sproeistoffen en andere toebehoren geleverd en beperkt onderhoud en gebrek aan langetermijnvisie hebben geleid tot zieke cacaobomen. Veel plantages zijn gesneuveld. Voorlopig is de situatie onder controle, maar mogelijks zitten we de komende jaren met een nog veel groter probleem”, zegt Nicolas Beugnies (54) van Beugnies Les Chocolats in Marke.

Zieke cacaobomen leiden in Ghana en Ivoorkust – waar 70% van de wereldbevoorrading van cacao vandaan komt – tot veel kleinere oogsten. “Ze spreken over een tekort van 500.000 ton cacao. Normaal schommelt de koers rond 2.000 pond per ton. In een jaar tijd is die gestegen naar 8.500 pond. Beugnies tekende in februari nog in op 5.600 pond. Onze importeur Callebaut zei toen dat het enkel erger ging worden”, legt Nicolas uit.

“Ze spreken over een tekort van 500.000 ton cacao. Normaal schommelt de koers rond 2.000 pond per ton. In een jaar tijd is die gestegen naar 8.500 pond”

“De volledige voedingssector staat door de wereldwijde klimaatverandering onder druk. Grondstoffen zijn onstabiele prijzen. De subtropische vrucht kan je niet zomaar elders laten groeien. Maximum 5 tot 10 graden noord en zuid van de evenaar. Als je nu nieuwe cacaobomen plant, krijg je pas binnen drie jaar de eerste vruchten. Na zeven jaar zijn de planten volwassen. De situatie is nu nog zo erg niet. De omvang van de schade moet nog officieel bevestigd worden, maar als dit zich te kort herhaalt en de prijzen zakken niet, dan zitten we wel in de patatjes.”

“De volledige voedingssector staat door de wereldwijde klimaatverandering onder druk. Grondstoffen zijn onstabiele prijzen”

Het is dus voorlopig afwachten, maar Beugnies Les Chocolats blijft het eerlijk spelen. “We zullen niet beginnen spelen met hoeveelheden in ons recept. Gezien het hogere percentage cacao in donkere chocolade wordt die voor ons duurder bij aankoop, maar voor de klant gaat het om een gemiddelde prijsstijging van maximum 10 procent vanaf mei. Alles wordt tegenwoordig duurder, dat weerhoudt mensen niet van chocolade consumeren. Beugnies staat al sinds 1991 zeer achter smaak. We zijn smaakorkestrators, we brengen smaken en structuren samen en dat bekom je niet met de goedkoopste ingrediënten”, besluit Nicolas.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier