De ergernis belandde recent op Facebook, maar het probleem stelt zich al jaren: de nachtwinkel in Hille trekt al geruime tijd klanten aan, die het niet zo nauw nemen met de nachtrust en de buurt. “Mijn kinderen kunnen niet slapen en zijn bang”, zegt Brecht Lepoutre, uitbater van de gelijknamige interieurzaak in Hille 139. Zijn overbuur Wim Alliet ergert zich eveneens. “Eigenlijk werkt de nachtwinkel in de zomer als een openbaar café. Dat kan toch niet?”
“Het probleem ligt niet zozeer bij uitbater Shaan, maar bij het cliënteel dat hij aantrekt”, legt Lepoutre uit. “Klanten staan vaak dronken op straat te discuteren, ruzie te maken, pinten te drinken, zaken te beschadigen en te urineren tegen de muren. Op straat liggen lege Jupiler-blikken en sigaretten. Soms doen ze in een getunede wagen de koffer open en laten de boxen knallen. Dan doen mijn kinderen van 9 en 11 jaar geen oog dicht. Maar als er ruzie wordt gemaakt, zijn ze echt bang. De ergste momenten zijn tussen 21 en 23 uur. Dat is nu al zo’n zes jaar bezig.”
Overbuur Wim Alliet bevestigt de overlast. “Ik heb drie kinderen tussen 11 en 17 jaar. We hebben onze slaapkamers al naar achteren verplaatst. Wie gaat er naar een nachtwinkel? Mensen met een late shift, motards met luide motoren, gasten die drank nodig hebben, mensen die het nodig vinden nog wat na te babbelen, muziek te draaien of te discuteren over van alles en nog wat. We hebben al gedacht die mannen zelf eens aan te pakken, maar dat raadt de politie ons af. Begrijpelijk wellicht, want met zatte gasten weet je nooit waar het op uitdraait.”
Als de overlast blijft duren, wordt er ingegrepen – Lieven Huys
Ettelijke telefoons
Zowel Brecht Lepoutre als Wim Alliet zeggen, dat ze al herhaaldelijk de politie en de wijkagent over de overlast hebben geïnformeerd. “Ik alleen al heb de voorbije jaren al minstens vijftien keer met de politie contact gehad. Maar tegen dat een politiecombi hier arriveert, zijn die lawaaimakers allang de pijp uit”, vertelt Lepoutre. Ook burgemeester Huys kreeg verschillende mails. “Weet je wat het is”, zegt Lepoutre. “Je mag je hier alles permitteren, zolang de politie de onrust niet concreet en zélf kan vaststellen. We hebben al een foto op Facebook geplaatst van een urinerende man tegen onze muur. Maar dat telt allemaal niet mee. We worden gewoon van het kastje naar de muur gestuurd. Uiteindelijk geef je het op, om de overlast bij de politie nog te melden. ”
In beraad
De eigenaar van het huis, waarin de nachtwinkel gevestigd is, is CD&V-gemeenteraadslid Katrien Delodder. “Ik ben op de hoogte van het probleem, maar een oplossing is niet zo eenvoudig”, reageert Delodder. “Een huurder heeft ook rechten, we zijn contractueel gebonden en je kan zo’n uitbater er ook niet zomaar uitzetten. Dat neemt niet weg, dat ik als eigenaar absoluut geen vragende partij ben om zo’n nachtwinkel langer dan nodig open te houden. Ik ben in beraad met burgemeester Huys en ik kan u zeggen, dat de nachtwinkel nu met een vergrootglas bekeken wordt. Maar als eigenaar kan ik zelf niet veel doen.”
Afspraken
Burgemeester Lieven Huys (CD&V) kent het probleem en is ook al met de politie ter plaatse geweest. “Ik ga zeker niet ontkennen dat er problemen zijn, maar laten we ook niet dramatiseren”, stelt Huys. “Die nachtwinkel is zes dagen op zeven open en er zijn méér dagen zonder problemen dan mét. Maar we hebben met uitbater Shaan duidelijke afspraken gemaakt. Er moeten camera’s komen, een nachtwinkel is geen café en uitbater Shaan moet zijn klanten erop aanspreken, om zo weinig mogelijk hinder te veroorzaken. Als gemeente kunnen we beslissen de zaak vroeger te laten sluiten of de verkoop van alcohol te verbieden. Als de overlast blijft duren, zal er zeker ingegrepen worden.”
Als verhuurder zijn we wel contractueel gebonden – Katrien Delodder
Dat het onderwerp toch leeft in de buurt mag blijken uit het feit, dat het thema zelfs ter sprake kwam tijdens het politiek jongerendebat ‘Debattle’ op vrijdag 4 oktober. Op de deur van de nachtwinkel Shaan hangt er ondertussen een briefje met de volgende tekst: ‘Beste klanten, ook de buren vragen respect voor hun nachtrust. Bedankt om rustig op en af te rijden, de motor stil te leggen, de muziek uit te zetten en de autodeuren zachtjes dicht te doen.’ Blijkbaar zonder veel resultaat…
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier