Slagerij Mahieu in de Kerkstraat in Sint-Lodewijk stopt ermee. Drie generaties een ambachtelijke zaak van vader op zoon en met als grote specialiteit het gezouten vlees. “Het doet nu meer en meer pijn en voel ik er mij niet gelukkig mee. Maar de beslissing is genomen. Ik heb nu zelfs van bepaalde eigen bereidingen niets meer te koop”, vertelt Bruno Mahieu (61) aan de klanten.
Grootvader Jules startte op de hoek van de Kerkstraat, op 50 meter van de huidige winkel, met een slagerij. Bruno: “Dat is van ver voor mijn tijd. Hij reed met zijn fiets naar de boerderijen om er varkens te slachten. Hij begon met een kleine eigen winkel en verhuisde enkele jaren later naar de overkant van de straat. Daar startte hij met het gezouten vlees in de kelders. Meer dan zeventig jaar dé specialiteit en steeds volgens het recept van grootvader.”
Kruidenremedies
“Ik weet nog de tijd dat wij als jongeren bepaalde kruiden moesten gaan zoeken langs de grachten. Mijn grootvader zorgde niet alleen voor het gekende gezouten vlees maar had voor zowat alles en nog wat een ‘kruidenremedie’; een groene jongen van weleer. Mijn vader Walter volgde grootvader op en bouwde in 1964 een nieuwe winkel, opnieuw in dezelfde buurt.”
Bruno leerde de knepen van het vak en werd na een inloopperiode de nieuwe slager. “Het gaan slachten bij de boeren was verleden tijd en ik was toen de jongste slager in de gemeente. Ik heb de optie behouden de bereidingen zelf te maken en de mensen kenden dat. Paté, gekookte en gerookte hesp, de charcuterie en het vers vlees voor de mensen die nog zelf koken.”
Van Ronse tot Izegem
Het gezouten vlees bleef drie generaties dé specialiteit. “Ik heb klanten van Ronse tot Izegem en mensen die hier al 40 à 50 jaar komen. Zij nemen tot 20 kilogram gezouten vlees mee voor familie, buren en sommigen voor in de cafés met een lange traditie van het gezouten vlees. Maar dit wordt allemaal verleden tijd. De laatste stukken heb ik nog bewaard voor op de KW-foto.”
Die vrijgekomen tijd zal Bruno gelukkig wel weten in te vullen. “Een handje helpen bij de kinderen, meer tijd voor de moestuin, wat klussen, LP’s draaien en boeken lezen.” De slagerij sloot op 1 juli.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier