Bristol vraagt gerechtelijke reorganisatie: uitverkoop vanaf donderdag in winkels én online

© Google Maps

De Euro Shoe Group, de vennootschap achter de schoenen- en kledingwinkels Bristol, vraagt bij de rechtbank van Hasselt een gerechtelijke reorganisatie aan. Ze hoopt via die procedure een overnemer of overnemers te vinden, “om de werkgelegenheid maximaal te behouden”. Dat heeft de groep met 117 winkels in België vrijdag aangekondigd.

Euro Shoe Group, een familiebedrijf dat in 1925 werd opgericht, verkeert al jaren in crisismodus. Ze had te lijden onder bijvoorbeeld de winkelsluitingen tijdens de coronacrisis, stijgende huur- en energiekosten enzovoort. In 2022 leek het tij te keren, met de eerst operationele winst in jaren, maar sinds het najaar van 2023 gaat het weer bergaf.

“De hele markt heeft dan klappen gekregen”, zegt CEO Elise Vanaudenhove. Ze verwijst naar onder andere een koude, natte zomer en milde winter, die op de verkoop wogen. “De omzetten bleven almaar dalen. En als je dan geen buffers hebt, gaat het heel snel. We staan vandaag niet sterk genoeg om die klappen zelf verder te kunnen opvangen. Vandaar dat we op zoek gaan naar overnemers.”

Via de procedure van gerechtelijke reorganisatie, als die wordt goedgekeurd, krijgt de groep een tijd bescherming tegen de schuldeisers. Het is de bedoeling om dan samen met een gerechtsmandataris op zoek te gaan naar “potentiële overnemers in het brede retaillandschap voor het geheel of delen van de organisatie”. Vanaf volgende week plant Bristol een uitverkoop in de winkels “om de continuïteit tijdens het proces te garanderen”.

Vanaudenhove maakt zich sterk dat er interesse zal zijn in. “We hebben 200 winkelpunten en daar zijn er heel wat erg goede bij, die zeker verder zullen kunnen doen”, aldus de CEO. “Dat is ook wat wij nog willen doen voor onze mensen: zoveel mogelijk werkgelegenheid uit de brand slepen en zoveel mogelijk continuïteit verzekeren voor onze stakeholders, want in België werken we met zelfstandige agenten.”

Uitverkoop vanaf donderdag

Euro Shoe Group heeft een 170-tal werknemers op het hoofdkantoor in Beringen, waar ook het distributiecentrum is. De winkels in België zijn zelfstandige uitbaters. De organisatie in Nederland, met een 80-tal winkels en een 500-tal werknemers, is niet bij de gerechtelijke procedure betrokken. Het is nog niet duidelijk wat dit voor de vestigingen in West-Vlaanderen betekent.

Het verhaal van Euro Shoe Group begint in 1925, met een schoenwinkel in de Ketelstraat in Diest. De familie Vanaudenhove bouwt het bedrijf uit tot een keten met door de jaren heen namen als Shoe Post en Shoe Discount. Sinds 2017 heten de winkels Bristol. CEO Elise Vanaudenhove is de derde generatie aan het roer van het familiebedrijf.

De uitverkoop start op 6 juni in alle Bristol-winkels en ook online. Er is sprake van kortingen van 30 procent en 50 procent op een groot deel van de collectie. Bristol is van plan wekelijks afprijzingen te blijven toevoegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier